OVO SU VITAMINI I DODACI KOJI POMAŽU VAŠEM IMUNITETU: Evo zašto je važno uzimati ih u JESEN i zimu
Foto: Profimedia

telu treba pomoć

OVO SU VITAMINI I DODACI KOJI POMAŽU VAŠEM IMUNITETU: Evo zašto je važno uzimati ih u JESEN i zimu

Život -

Dodaci i vitamini treba da se uzimaju tokom cele godine. Međutim, na neke bismo trebali posebno obratiti pažnju u jesenskim i zimskim mesecima jer će između ostalog pomoći u jačanju imunološkog sistema.

suplementi, zdravlje, vitamini
foto: StockPhoto

Vitamin D

Vitamin D dobijamo preko sunčeve svetlosti i trebalo bi da dobijemo potrebnu količinu od kraja marta do septembra prema podacima britanskog NHS. Međutim, od oktobra nadalje našem telu treba mala pomoć kako bi nadopunili potrebnu količinu, koja je oko 10 mikrograma dnevno.

Vitamin D je potreban za regulaciju kalcijuma i fosfata kako bismo osigurali zdrave kosti, mišiće i zube piše britanski Metro.

- Osim smanjenog broja sunčevih sati, jesenski i zimski meseci su hladniji, što znači da manje vremena provodimo napolju i da telo smanjuje mogućnost proizvodnje vitamina D - kaže dr Don Grant i dodaje da nuspojave zbog nedostatka vitamina D mogu dovesti do depresije, umora, bola i slabosti mišića.

Vitamin D
foto: Shutterstock

Gvožđe

Iako na nedostatak gvožđa treba paziti tokom cele godine posebno je to važno za vreme hladnijih dana. Ako primetite simptome anemije obratite se svom lekaru. Ako mislite da ne dobijate dovoljno gvožđa iz svakodnevne ishrane, počnite uzimati dodatke gvožđa ili tablete.

Vitamin C

Vitamin C održava ćelije zdravim, zajedno sa kožom, venama, kostima i hrskavicom. Takođe pomaže pri zaceljivanju rana.

- Vitamin C može smanjiti ozbiljnost prehlade jer jača imunološki sistem tela - dodaje Grant.

Prekomerno uzimanje može biti štetno, a odraslima u dobi između 19 i 64 godine potrebno je 40 mg vitamina C dnevno.

Vitamin C, Limun, Istraživanje, Laboratorija
foto: Profimedia

Magnezijum

Magnezijum je mineral koji pomaže imunološkom sistem i pretvara hranu u energiju. Preporučuje se uzimanje magnezijuma tokom cele godine, a ne samo za vreme zimskih meseci.

- Nedostatak magnezijuma prilično je čest i sa obzirom na to da je to drugi najčešći elektrolit u ljudskom telu, moramo se pobrinuti da ga uvek nadopunjujemo. Nizak magnezijum može uzrokovati visoki krvni pritisak, nisku toleranciju glukoze i nervozu, što može uzrokovati ili pridoneti problemima mentalnog zdravlja poput depresije - rekla je farmaceutkinja Džulija Guerini.

vitamini, žena, čaša, voda
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:08

OGLASILA SE SESTRA NATAŠE BEKVALAC: Otkrila kako se pevačica oseća nakon sudara sa KAMIONOM! Zbog ovoga MORALA da ostane u bolnici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track