DR PERIŠIĆ O DIJETAMA I OPASNOJ OPERACIJI SMANJIVANJA ŽELUCA: Spomenuo Darka Lazića i tragediju koja je ZADESILA njegovu PORODICU
Foto: Printscreen/Prva

upozorio

DR PERIŠIĆ O DIJETAMA I OPASNOJ OPERACIJI SMANJIVANJA ŽELUCA: Spomenuo Darka Lazića i tragediju koja je ZADESILA njegovu PORODICU

Život -

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić komentarisao je dijete, autofagiju i operaciji smanjivanja želuca putem elastične trake, ili balona, koji smanjuju njegov kapacitet.

Doktor je upozorio da ovakve operacije nose veliki rizik za zdravlje i ozbiljne posledice, a da čak ni poznati od svojih hirurga ne dobiju dovoljno informacija, niti ključnu proceduru koja bi trebalo da bude izvedena šest meseci kasnije.

Vojislav Perišić
foto: Printscreen/Prva

"Evo, onaj naš mladi pevač! Podveže mu se želudac, segment koji reaguje na kvantum hrane onda brže javlja, sit si, ne moraš više da jedeš. Ali to je privremeno. I opasno je. I zato mu je umro i otac", upozorio je doktor.

"To bi trebalo da traje maksimalno šest meseci, doktori tu proceduru rade zbog para, a ona je opasna. U tom periodu bi želudac, rastegnut ranije, trebalo da se vrati na normalu i da se prsten skine ili balon izvadi. Ali većina to ne uradi", rekao je gastroenterolog.

"Ljudi kojima je takva procedura urađena izgledaju bolesno, a ne zdravo, njihov biohemijski profil nije dobar, ako traje duže od šest meseci takvo stanje organizma, može da bude potencijalno i smrtonosno", rekao je on pa se vratio na "slučaj" pevača.

Vojislav Perišić
foto: Printscreen/Prva

"I taj mladić deluje kao bolestan čovek, on i jeste bolestan zapravo, to je kao da gladujete šest meseci. Lekari ne završe dobro taj posao, ne objasne detaljno pacijentima, da im kažu, gospodine, mi moramo da vadimo ovaj balon posle šest meseci, da ne bi urastao u želudac. A njega ne možeš da uhvatiš, ima ga svuda i hoće da se dopadne sojkama što slušaju njegove pesme po klubovima", kazao je doktor.

"Taj balon može da pomogne hiperfagičnim ludama, to su oni što jedu sve pred sobom, ali ne sme da traje duže od šest meseci. Ako im se ne izvadi strano telo, šta će na kraju biti, ja ne znam. Lekar ne proveri status slezine, ne vidi da li je pankreas tu urastao, da li je pukla spojka, ima li avulzione ranice, ona nastaje kada se tkivo odvoji. A lekarima to donosi veliki novac, balon je skup, pa skupa intervencija, doktor na kraju meseca samo ispostavi visok račun", kazao je doktor Voja.

"Hoću da kažem da je medicina multisistemska, mi moramo da budemo oprezni kao lekari kada radimo takve intervencije", zaključio je on u Jutarnjem programu.

Vojislav Perišić
foto: Printscreen/Prva

Kurir.rs/M.M.

Bonus video:

01:16

VRELO! TRBUŠNA PLESAČICA ZAIGRALA U PROGRAMU UŽIVO! Dovela atmosferu do usijanja! Voditelj ODLEPIO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track