UMANJITE ŠTETU: Šta da radite kada se prejedete slatkiša
Foto: Profimedia

PREVIŠE ŠEĆERA

UMANJITE ŠTETU: Šta da radite kada se prejedete slatkiša

Život -

Ako ste popili omiljenu kafu sa šećerom ili pojeli veliku čokoladu, na kratko ćete biti puni energije, nakon čega sledi pad... Evo šta vam je činiti

Nakon što ste pojeli nešto slatko, budi se hormon dobrog raspoloženja - dopamin, koji može da izazove zavisnost. Ipak, ovaj osećaj ne traje dugo, pa ćete se za kratko vreme osećati kao da nemate energije da pomerite prst. Evo nekoliko načina koji će vam pomoći da smanjite štetu koja nastaje u organizmu nakon što unesete previše šećera.

Šta zapravo šećer radi organizmu?

Nakon brojnih istraživanja belog šećera došlo se do zaključka kako može da izazove pravu zavisnost, sličnog nivoa kao nikotin, alkohol i kafa. Ako se često konzumiraju velike količine šećera, gušterača (pankreas) je naviknuta da liči velike količine insulina. Tako se stvara zavisnost u telu koje traži sve veće i veće količine šećera ne bi li održalo novonastalu veštačku ravnotežu. tada osoba postaje nervozna i traži nešto slatko. U ovim trenucima važno je da izbegnete usos šećera.

Stepenice
foto: Profimedia

Hodajte stepenicama

Nikako nemojte da legnete da spavate nakon obroka prepunog šećera. Krećite se i tako pomozite mišićima da koriste šećer u krvi umesto da se on taloži. Sasvim je dovoljno i da se samo prošetate stepenicama, ne morate u teretanu. Američka organizacija za dijabetes je pre pet godina u izveštaju navela kako će samo 15 minuta hoda nakon obroka punog šećera smanjit njegov nivo u krvi.

Pripremite čaj s limunom

Zeleni čaj i limun su diuretici što znači da ćete morati češće u toalet. Stručnjaci objašnjavaju da tako ne trošite šećer direktno, ali podstičete krv da brže pumpa kroz bubrege. Naravno da na vodu ne smete zaboraviti, a ona će vam pomoći da ne osećate glad i dovešće u ravnotežu nivo leptina.

čaj
foto: Shutterstock

Planirajte doručak

Zdrav doručak koji sadrži malo šećera vrlo je važan ako ste dan ranije pojeli previše šećera. Idealan doručak pun je proteina, ima malo masnoća i ugljenih hidrata. Proteini će vas zasititi, a manjak ugljenih hidrata podstaći će bržu potrošnju onog što ste uneli u organizam juče. Napravite omlet od avokada ili pojedite voćku, koja iako sadrži šećer, on je mnogo manje koncentrisan nego onaj koji se nalazi u testenini, a isto tako će vam ponuditi minerale, vitamine i antioksidante. Nutricionisti savetuju da ne preterujete s ispijanjem kafe, pa iako se radi o napitku bez kalorija, često joj dodajemo šećer i mleko što potpuno menja sve i taj napitak bez kalorija odjednom postaje kalorijska bomba a vaš dan još nije ni započeo.

Doručak
foto: Profimedia

Napravite smuti

Stavite voće i povrće u blender i zadovoljite potrebe za vlaknima i vitamina, ali svakako pripazite da ne stavite previše voća jer ćete opet uneti previše šećera. Pola banane, pola jabuke, malo limunovog soka i španaća sasvim je dobra opcija, a sve možete dodatno razrediti vodom.

Sklonite sve što vam budi želju za slatkim

Mozak će i dalje imati želju za dodatnom dozom dopamina, ali zato morate biti oprezni. Rešite se kolača iz frižidera i bombona koje vam stoje na stolu. Poklonite nekome ili odnesite na posao. Jedna studija pokazala je kako osobe koje imaju slatkiše na dohvat ruke često su gojazne i jedu više slatkiša od onih kojima oni nisu na dohvat ruke.

(Foto: Profimedia)

01:34

SLATKA KUHINJA RADI PUNOM PAROM: Kad se spoje TRI GENERACIJE majstora za slatkiše, nastaje MAGIJA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track