NAPRAVITE RAZLIKU: Evo kako da prepoznate da li ste prehlađeni ili imate upalu sinusa
Foto: Profimedia

LEČITE SE PRAVILNO

NAPRAVITE RAZLIKU: Evo kako da prepoznate da li ste prehlađeni ili imate upalu sinusa

Život -

Iako se mogu javiti slični simptomi, ova su potpuno različite bolesti. Evo šta bi trebalo da znate i kako da ih prepoznate.

Ako vam curi nos, verovatno ste prehađeni, ali ako vam se stanje ne popravlja, pa čak se osećate i sve gore, preporuka je da odete na pregled sinusa.

bolest, prehlada, grip, virus
foto: Shutterstock

Šta je prehlada?

Obična prehlada je virusna upala sluznice nosa i prednjeg dela ždrela koju karatkeriše kijanje, osećaj zapušenog nosa i ušiju, suvoća, stezanje i lagani bol u ždrelu. Bolest počinje nakon inkubacije od jednog do tri dana i najčešće traje oko sedam dana, nakon čega dolazi do potpunog ozdravljenja. Simptomi prehlade su: bolno grlo, curenje nosa, kašalj, kijanje, glavobolja, bol u telu.

Šta je upala sinusa?

Upala sinusa označava upalu i oticanje sinusne sluznice, može biti bajterijska, virusna, čak i gljivična. Najučestaliji simptomi su pritisak u glavi i glavobolja, obilan sekret iz nosa i iza nosa, a kod jačih upala i povišena temperatura. Ako je sekret u boji, reč je o bakterijskoj upali. Ako se javlja i sukrvica iz nosa, to takođe govodi o upali, a poreporučuje se detaljniji pregled nosne šupljine. Simptomi upale sinusa uključuju: postnazalno kapanje (neprijatan osećaj nakupljanja sluzi iz nosa u grlu, koje može da oteža disanje), zeleni sekret iz nosa, osetljivost lica ispod očiju ili čela, bol u prednjem delu glave, bolni zubi, kašalj, temperatura, umor, zadah.

Devojka, Nos, Kijavica, Upala Sinusa
foto: Shutterstock

Kako se leči prehladu?

Brzog leka nema, ali je važno uzimati puno tečnosti i odmarati. Koristite lekove koje možete da nabavite bez recepta, ali oni neće uticati na tok bolesti, jer prehladu uzrokuju virusi, a ne bakterije, pa antibiotici neće pomoći. Stručnjaci savetuju korišćenje leka poput ibuprofena kod temperature i bola, ali i kod zapušenog nosa. Med je jako dobar pomoćnik ako vas muči kašalj. Sprejevi za nos će takođe pomoći, ali i topla pileća supa koja će vas ugrejati.

Kako se leči upala sinusa?

Upala sinusa će često proći sama od sebe, kažu stručnjaci, ali ako vaša infekcija nikako ne prolazi i uzrokovana je bakterijom, možda će vam biti potrebni antibiotici. Ipak, stručnjaci navode da bi trebalo da budemo pažljivi kod upotrebe antibiotika i preporučuju ih samo osobama koje se bore sa simptomima više od 7 ili 10 dana. Savetuju i da isprobate sledeće stvari kako biste olakšali stanje: koristite sprej za nos nekoliko dana, uzimajte antihistamine (lekovi koji pomažu kod alergije) i ispirite nosnu šupljinu mešavinom soli i vode.

doktor, bolnica, lekar
foto: Profimedia

Ne čejate predugo Kad se treba obratiti lekaru?

Sačekajte sedam dana, a ako vaši simptomi ne reaguju na spomenute preparate i odmor u roku od sedam do 10 dana, ili se simptomi nisu poboljšali nego pogoršali, važno je posetiti lekara. Ako se često nalazite u ovakvoj situaciji, savetuje se da posetite otorinolaringologa kako iza tog čestog problema ne bi stajala neka bolest u pozadini

doktor, bolnica, lekar
foto: Profimedia

Kurir.rs

01:23

NIJE KORONA: Opasne čestice iz vazduha napadaju pluća

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track