08:28

ANTIBIOTSKA REZISTENCIJA NOVA PANDEMIJA? Zbog zloupotrebe antibiotika čeka ju nas GORE POSLEDICE NEGO OD KOVIDA

bakterije

ČEKA NAS GORA PANDEMIJA OD KORONE? Svetski lekari zabrinuti! Može imati TEŽE POSLEDICE OD KOVIDA!

Život -

Dragana Rajković, sekretar Farmaceutske komore Srbije naglasila je da je antibiotska rezistencija jedna vrsta tihe pandemije koja sve više zabrinjava lekare širom sveta.

Zloupotreba antibiotika kod građana dovodi do toga da bakterija postane otporna na određeni antibiotik, što bi u budućnosti moglo da ima užasne posledice.

Dragana Rajković
foto: Kurir televizija

- Antibiotici se isključivo dobijaju uz lekarski recept. U kovid godini potrošnja antibiotika je skočila za oko 28 odsto, sad svetski stručnjaci sve više govore o antibiotskoj rezistenciji i govore o jedno tihoj pandemiji koja može da dovede do toga da se imaju mnogo teže posledice od ove koja je sada aktuelna - navela je sekretarka Farmaceutske komore Srbije.

Ona je navela da su naučnici u Kini uspeli da izoluju bakteriju koja je otporna na sve moguće antibiotike.

- Bakterije su izuzetno pametne, one mogu da postani otporne na antibiotike. Mi već imamo bakterije koje su otporne na dva do tri antibiotika koje imamo, a nedavno je izolovana i prva panrezistentna bakterija, koja je otporna na sve moguće antibiotike - kaže Dragana Rajković i dodaje:

Dragana Rajković
foto: Kurir televizija

- Bilo da se radi o upotrebi antibiotika na svoju ruku, bilo da se radi o pogrešnoj upotrtebi antibiotika ili da je to zloupotreba antibiotika svaki put kada nam nije dobro. Važno je da naglasimo da uzimanje antibiotika nije preventiva - kaže Dragana Rajković, sekretar Farmaceutske komore Srbije.

Najvažnija je edukacija građana i upotreba antibiotika tačno prema propisima lekara.

- Kada se osetite loše, javite se lekaru, koji će na osnovu vašeg zdravstvenog stanja da proceni da li vama antibiotik treba ili ne, oni se isključivo koriste za lečenje bakterijske infekcije, a ne virusne. Mera ne postoji, racionalna upotreba antibiotika i praćenje jasnih smernica, sugrađani nikako ne treba da uzimaju antibiotike na svoju ruku. Farmaceuti nikada ne treba da prodaju antibiotike bez recepta - naglasila je Raković.

Dragana Rajković
foto: Kurir televizija

Bakteriju koja je otporna na sve antibiotike nemoguće je izlečiti.

- Ako imate bakteriju koja je otporna na sve antibiotike vi ne možete da je izlečite nikako. Važno je da farmaceuti upute građane na koji način se koristi neki antibiotik i da smernice budu jasne - istakla je sekretar Farmaceutske komore Srbije.

Prava pravila su specifična za svaki antibiotik naglasila je Dragana Rajković, koja je naglasila da je važno da prilikom uzimanja antibiotika pažljivo pratimo sva stručna uputstva.

Kurir.rs

Bonus video:

03:59

AKO NEMATE ANTITELA, A PRIMILI STE VAKCINU NE BRINITE! Farmaceutkinja OBJASNILA šta je NAJVAŽNIJE za zaštitu od korone

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track