SVI ZNATE ZA VEROVANJE KAD IGRA OKO, ALI OBRATITE PAŽNJU: Možda vam nedostaje ovaj VITAMIN i da se trzaji zato dešavaju!
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

SVI ZNATE ZA VEROVANJE KAD IGRA OKO, ALI OBRATITE PAŽNJU: Možda vam nedostaje ovaj VITAMIN i da se trzaji zato dešavaju!

Život -

Svima nam se ponekad desi da nam oko "igra", tj. da imamo trzaje oko oka, što može da bude posledica, recimo, naprezanja i umora očiju.

Međutim, ako vam se to često dešava, možda bi trebalo da proverite nivo vitamina B12 jer bi to mogao biti simptom nedostatka.

ilustracija, oko
foto: Shutterstock

Kobalamin, poznatiji kao vitamin B12, ima važnu ulogu u normalnom funkcionisanju metabolizma i ključan je nutrijent za produkciju crvenih krvnih zrnaca i održavanje zdravog nervnog sistema piše Mondo.

Određene grupe ljudi, poput vegana i vegetarijanaca su u većem riziku od deficita ovog vitamina, jer ne jedu meso koje je važan izvor vitamina B12. Pored toga, stariji od 75 godina takođe su u većem riziku.

Neprijatni trzaji oko očiju ili spazmi očnih kapaka mogu biti znak nedostatka ovog vitamina - to svakako nije jedini simptom deficita, ali ga je možda najlakše uočiti.

oko
foto: Printksrin

Ovo stanje, trzaji oko očiju i očnih kapaka nazivaju se blefarospazmi i u slučajevima kada nastaju usled nedostatka vitamina B12, smanjiće se i nestati nakon unošenja dovoljne količine vitamina.

Pored ovog ne tako čestog, simptomi koji češće ukazuju na deficit vitamina B12 su preterana osetljivost ekstremiteta na dodir, kao i trnjenje i osećaj "bockanja". Umor, bleda koža, otekao i crven jezik, manjak energije, čirevi u ustima, slabost u mišićima, problemi sa pamćenjem ili rasuđivanjem, još su neki od simptoma koji ukazuju na manjak vitamina B12.

Ovaj vitamin inače se najviše nalazi u namirnicama životinjskog porekla - ribi, mesu, jajima i mlečnim proizvodima.

Oči, Doktor
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/Mondo)

Bonus video:

01:57

STOMATOLOG O UTICAJU MASKE NA ZDRAVLJE ZUBA: Pogoršana oralna higijena, LJUDI NAM DOLAZE SA OTOCIMA I APCESIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track