07:53

Urolog Uroš Babić o kanceru koji kosi muškarce u Srbiji

ovo su prvi simptomi

KANCER KOJI KOSI MUŠKARCE U SRBIJI! Ukoliko se bavite ovim poslom, ugroženi ste više od ostalih OVO SU 4 GLAVNA UZROČNIKA BOLESTI

Život -

Prema izveštajima Evropske unije karcinom mokraćne bešike je na 7. mestu po učestalosti u odnosu na ostale karcinome kod muškaraca, a kod žena na 11. mestu. To su veoma visoka mesta, a u brojkama je to oko 19 muškaraca na 100.000 pacijenata novootkrivenih.

Ne postoji dilema da je taj broj u Srbiji sličan, ili čak i lošiji, s obzirom na navike odnosno faktore rizika koji su kod nas zastupljeni, kao i modele ponašanja koji karakaterišu našu sredinu.

- 19 pacijenata na 100.000 je neki prosek izvađen, nemamo još uvek zvanične podatke. Ja mislim da je brojka mnogo veća. Kod nas ima dosta pušača, mnogo više nego u drugim zemljama u Evropi a to je najveći uzrok. Ukoliko posao u fabrici, tu takođe ima dosta faktora poput aromatičnih amina. Gojaznost takođe jako utiče. Elektronske cigare koje se predstavljaju kao neškodljive, nije tako. Nema govora da su zdravije. Primećeno je prisustvo tih kancerogena u električnim cigarama koji se nakon nalaze u mokraći - rekao je urolog dr Uroš Babić.

Uroš Babić
foto: Kurir televizija

Dr Babić ističe da se urološki karcinomi javljaju u šestoj ili sedmoj deceniji života.

- Svi urološki karcinomi sem karcinoma testisa se javljaju u šestoj ili sedmoj deceniji života. Ima tu dosta i genetskih predispozicija. Jedini pravi simptom raka bešike je prisustvo krvi u urinu - rekao je dr Babić.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:46

RAK DOJKE: Preminulo 685.000, a obolelo više od dva miliona žena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track