KRENITE ODMAH: Brzinsko čišćenje organizma pre Božića
Foto: Profimedia

DETOKS

KRENITE ODMAH: Brzinsko čišćenje organizma pre Božića

Život -

Dajte telu pauzu od teške hrane, uključujući i meso. Neka tokom detoksikacije na vašem jelovniku budu dosta voća, domaće supe i čorbe i, naravno, povrće.

Vreme proslava za nas još nije gotovo, kako nam tek predstoji Božić, srpska Nova godina, ali i pokoja slava, vreme je da napravimo kratak predah od jela i pića i vratimo se zdravijm navikama, pa barem i na nekoliko dana. Već danas krenite sa spoljašnjim i unutrašnjim čišćenjem organizma, koje će vam i te kako prijati.

Vodu ne može ništa zameniti

Unutrašnje čišćenje zahteva smanjenje kalorične i masne hrane, ali i alkohola. Za početak, dan bi trebalo da započnete čašom mlake vode sa svežim sokom od jednoga limuna. Započeti jutro ovim već proverenim napitkom najbolji je korak u svakoj detoksikaciji. Osim toga, ne zahteva nikakav veliki napor i upravo je zbog toga odličan izbor za početak, koji može biti već danas.

Voda, Detoks, žena
foto: Shutterstock

Neka povrće bude glavna namirnica u jelovniku

Dajte telu pauzu od teške i masne hrane, uključujući i meso, bez kog nijedan praznik ne može da prođe. Neka tokom detoksikacije na vašem jelovniku budu probiotici, smutiji, domaće supe i čorbe i, naravno, povrće. Obojte nakratko svoj jelovnik u zeleno - brokoli, spanać, salata... i već za nekoliko dana organizam će vam biti zahvalan.

Kupku obogatite eteričnim uljem

Ubacite šest do osam kapi eteričnoga ulja, najbolje citrusovog, u kupku kako biste podstakli i učinili detoksikaciju delotvornijom. Nakon kupke, možete uzeti dve do četiri kapi istog ulja za detoksikacijsku masažu. Mirisno je, opuštajuće i izbacuje toksine.

tuširanje, kupanje, kada, kupka, žena
foto: Profimedia

Piling tela

Mrtve ćelije kože možete ukloniti običnom četkicom kojom ćete ujedno ubrzati cirkulaciju, što će poboljšati izgled vaše kože. Za lice slobodno možete koristiti i piling maske. Princip je taj da četkicom za telo na suvo četkate kožu svakodnevno. Na taj način imaćete zdravu i sjajnu kožu, a usput ćete ubrzati proces izbacivanja toksina iz organizma.

Fizička aktivnost

Ne morate provoditi sate u teretani, ali će vašem organizmu prijati pojačana fizička aktivnost u vidu šetnje, vožnje bicikla ili trčanja. Priroda, jednostavno, čeka na vas - pored toga što ćete oporaviti svoje telo, boravak u prirodi je i svojevrsno čišćenje vaših misli. Obucite se dobro i krenite u šetnju, svež i oštar vazduh dodatno će vas okrepiti.

Vežbanje, Trening, Fitnes, Fizička Aktivnost
foto: Shutterstock

(Foto: Profimedia)

01:32

ZAŠTO SMO DEPRESIVNI TOKOM PRAZNIKA? Stručnjak OTKRIVA kako da se izborimo s CRNIM MISLIMA u ovom periodu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track