OBAVEZNO OBRATITE PAŽNJU: Ako vam trnu prsti, to može da znači nekoliko stvari, a ovo je uzrok
Foto: Profimedia

NE OKLEVAJTE

OBAVEZNO OBRATITE PAŽNJU: Ako vam trnu prsti, to može da znači nekoliko stvari, a ovo je uzrok

Život -

Simptome ne treba olako shvatiti jer mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme.

Prsti na rukama imaju najviše nervnih završetaka, pa trnci nisu retka pojava. Iako nisu uvek razlog za paniku, stručnjaci ipak savetuju da je najbolje što pre otkriti njihov uzrok, jer će na taj način lečenje biti mnogo brže i delotvornije. Lekarsku pomoć obavezno treba potražiti ako prsti često trnu, ako osećate bol, slabost i laganu paralizu u rukama, ukoliko imate tikove, ako gubite svest, orijentaciju, sposobnost govora ili ako slabije vidite. Nijedna od ovih pojava se nipošto ne sme ignorisati.

Uzroci

Prsti mogu trnuti usled dugotrajnog sedenja, stajanja ili ležanja u istoj pozi. Uzrok može biti i slaba cirkulacija, pritisak na periferne nerve ili nerve uz kičmu.

prsti, rak pluća, pušenje
foto: Profimedia

Bolesti

Trnci se javljaju i kao pokazatelj određenih bolesti, poput dijabetesa, multiple skleroze, migrene, srčanog ili moždanog udara. Takođe mogu biti uzrokovani i manjkom minerala i vitamina u organizmu, preteranim pušenjem ili ispijanjem kafe, kao i konzumiranjem narkotika. Sve u svemu, ukoliko se ova pojava često dešava, ne odlažite posetu doktoru kako biste je što pre otklonili.

doktor, bolnica, lekar
foto: Profimedia

(Foto: Profimedia)

01:34

LEKARI ZABRINUTI: Imunizacija u Srbiji opala, a delta soj preti svetu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track