PRAZNICI SU, A VAS JE ZABOLEO ZUB? Evo kako da bezbednim metodama sami olakšate PATNJU do posete stomatologu!
Foto: Shutterstock

Prva pomoć

PRAZNICI SU, A VAS JE ZABOLEO ZUB? Evo kako da bezbednim metodama sami olakšate PATNJU do posete stomatologu!

Život -

Odlazak kod zubara u vreme praznika, pa još i u doba korone baš nije jednostavan poduhvat. Ali muke možete, makar malo, da umanjite i u kućnim uslovima, dok ne dobijete pravu pomoć.

Bol je alarm da se nešto ozbiljno događa sa krunom, vratom ili korenom vašeg zuba, gotovo nikad ne prolazi sama od sebe i veoma utiče na psihofizičko zdravlje. Evo šta može da vam pomogne dok ne stignete kod zubara:

ETERIČNO ULJE

eterična ulja
foto: Profimedia

Probajte da na parče vate stavite par kapi etaričnog ulja karanfilića ili nane, pa ih naizmenično prislanjajte na bolno mesto. Oba ulja imaju analgetski i anestetski efekat, mogu da vam pomognu dok uslovi ne dopuste da stignete do zubara.

CRVENI LUK

Crveni Luk
foto: Shutterstock

Bol možete da umanjite i malim komadom crvenog luka ako ga držite na zubu po nekoliko minuta dva puta dnevno. Od ovakve prve pomoći u domaćoj režiji neće vas odbiti nezgodan miris ako znate da luk eliminiše bakterije koje izazivaju bol.

MASLINOVO ULJE

Maslinovo Ulje
foto: Shutterstock

Namočite vatu i postavljajte je na bolni zub tri puta dnevno. Fenoli u hladno ceđenom maslinovom ulju dokazano imaju protivupalna svojstva.

ULJE ORIGANA

Origano, Biljka, Čaj
foto: Profimedia

Štapićem za čišćenje ušiju nanestite direktno ulje origana na zub. Ako se bol ne smanji, ponovite postupak posle sat – dva. Osim što ima analgetsko dejstvo, origano ubija bakterije i umanjuje otoke zahvaljujući sastojku karvakrolu.

ĐUMBIR

Đumbir
foto: Shutterstock

Usitnite manji komad đumbira, pomešajte sa jednom malom kašikom crvene začinske paprike i dodajte vodu, tek toliko da se smesa ujednači i dobije gusta pasta koju ćete staviti na vatu i njome obložiti zub. Postupak možete da ponovite više puta na dan.

Đumbir umiruje upalu i oticanje, a kapsaicin iz paprike umanjuje bol.

SODA BIKARBONA

Soda Bikarbona
foto: Thinkstock

Navlažite komad vate i prekrijte soda bikarbonom, pa stavite na zub. Možete i da pomešate jednu malu kašiku soda bikarbone sa toplom vodom: kada se soda rastvori, ispirajte usta.

EKSTRAKT VANILIJE

Dovoljno je da na komadić vate sipate dve do tri kapi i obložite zub. Ponovite postupak kad god je potrebno tokom dana, rezultat neće izostati jer ekstrakt vanilije takođe ima antiseptička i analgetska svojstva. SLANA VODA

Kuća, čišćenje, So, Sirće, Majonez

Fiziološki rastvor uvek treba imati u kući jer se često koristi kod čišćenja inficiranih područja na telu. Ako ga nemate, pomešajte dve male kašike soli u čaši vode i mućkajte tekućinu u ustima bar 30 sekundi. Postupak će privremeno ublažiti bol.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

00:20

Pevač Danijel Alibabić slavi rođenje sina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track