OMILJENI NAPITAK MNOGIH: Kako crna kafa može da vam pomogne da smršate
Foto: Profimedia

ISPROBAJTE

OMILJENI NAPITAK MNOGIH: Kako crna kafa može da vam pomogne da smršate

Život -

Iako se najčešće koristi za podizanje nivoa energije, zbog nutrijenata koje sadrži može vam pomoći u gubitku težine

Kafa sadrži nutrijente kao što su niacin, kalijum, magnezijum i antioksidanse - koji mogu da poboljšaju probavu, funkciju mišića i zdravlje srca. Sadrži i kofein, koji pospešuje metabolizam, poboljšava energiju i može da podstakne gubitak težine.

Samo pet kalorija

Crna kafa je popularan način za postizanje kalorijskog deficita zbog svog niskokaloričnog sastava. Smatra se idealnim napitkom za mršavljenje jer sadrži manje od pet kalorija po šoljici. Međutim, niskokalorična je samo ako je pijete bez dodataka. Može brzo postati bogata kalorijama, šećerom i mastima kada joj se dodaju različita mleka i šećeri. Istovremeno, kofein ubrzava metabolizam - proces u kojem telo razlaže hranljive materije i koristi kalorije iz hrane tokom dana. Kofein, stimulans koji se nalazi u kafi, jedna je od retkih supstanci koje mogu povećati vaš bazalni metabolizam, poznat kao brzina kojom sagorevate kalorije dok se odmarate.

kilogrami, mrsavljenje
foto: Profimedia

Smanjuje apetit

Kofein, pored svih prednosti, može smanjiti osećaj gladi. Na apetit utiču različiti faktori, uključujući vrstu hrane koju jedete, nivo fizičke aktivnosti i hormona. Neke studije su pokazale da kofein može da smanji nivo grelina, hormona zbog kog osećamo glad.

kafa
foto: Profimedia

(Kurir.rs)

01:43

EFEKAT LEPTIRA: Kafa u Srbiji poskupljuje zbog vremenskih neprilika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track