NAJBOLJI PRIRODNI ANTIBIOTICI: Suzbijaju štetne bakterije i viruse, a i SMIRUJU CREVA!
Foto: Shutterstock

alternativno rešenje

NAJBOLJI PRIRODNI ANTIBIOTICI: Suzbijaju štetne bakterije i viruse, a i SMIRUJU CREVA!

Život -

Zaduženi su za preradu hrane u crevima, suzbijanje štetnih bakterija i virusa, i razgradnju otrovnih materija. Uravnotežena crevna mikroflora nužna je za zdravlje i vitalnost.

Zbog nepravilne ishrane, stresa, uzimanja lekova (posebno antibiotika) i nezdravih navika, poput pušenja i konzumiranja alkohola, ravnoteža crevne mikroflore često je narušena. Ali, nutricionisti ističu da ju je ciljanom ishranom moguće dovesti u ravnotežu. Ove namirnice su prirodni izvori probiotika, dobrih bakterija važnih za crevnu mikrofloru.

zatvor, probava
foto: Profimedia

Jogurt Široj javnosti ovo je najpoznatiji izvor probiotika. Istraživanja su pokazala da probiotici pomažu čak i kod ublažavanja preosetljivosti na laktozu. Takođe, pomaže kod problema sa gasovima, dijarejom i drugim problemima probavnog sistema. Postoje jogurti koji su malo skuplji i koji sadrže tačno određene probiotike, ali dovoljno je konzumirati proizvod na kojem piše da sadrži "aktivne bakterijske kulture".

Kiseli kupus Kiseli ili sirovi kupus bogat je vitaminom C, ali i probioticima bez kojih bi naša probava prestala da funkcioniše. Ishrana bogata kiselim kupusom preporučuje se osobama koje muče gastrointestinalni problemi, a koji ne mogu da konzumiraju mlečne proizvode, poput jogurta.

Kiseli kupus
foto: Profimedia

Miso supa Supa koja se u Japanu jede za doručak izvrstan je odabir za početak dana. Miso pasta koja se koristi za pripremu ove niskokalorične supe, obiluje probioticima i vitaminom B ali i dragocenim antioksidansima.

Kefir Prema legendi, pastiri na planinama Kavkaza, koji dele jugoistočnu Evropu od Azije, otkrili su da se mleko koje su nosili sa sobom fermentacijom pretvorilo u penušavi napitak. Gust, kremast i pikantan poput jogurta, kefir sadrži jedinstvene sojeve probiotičkih bakterija i nekoliko korisnih sorti kvasca.

kefir
foto: Profimedia

Hleb sa kiselim testom Sledeći put kada budete pripremali sendvič, obratite pažnju na vrstu hleba koju ste odbarali. Naime, hleb pripremljen od kiselog testa sadrži probiotik koji olakšava probavu.

Acidofilno mleko Jedan od najjednostavnijih načina unosa probiotika u organizam je konzumiranje ove vrste mleka, koje je fermentisano s bakterijama.

Tempeh Pripremljena od fermentisane soje, ova inonežanska namirnica sadrži jednu vrstu prirodnog antibiotika koji pomaže organizmu u borbi protiv određenih bakterija. Tempeh je takođe bogat proteinima. Izvrsnog je ukusa koji posdseća na dimljene namirnice, orašaste plodove i gljive. Možete ga marinirati i koristiti u jelima umesto mesa.

tempeh
foto: Profimedia

Razlika između prebiotik i probiotik Dok hrana bogata probioticima sadrži žive kulture, prebiotička hrana hrani dobre bakterije koje već žive u vašim crevima. Špargle, artičoke, banane, ovsena kaša i med izvrstan su izvvor porebiotika. Kontumirajte ih samostalno ili u kombinaciji sa namirnicama koje sadrže probiotike kako biste postigli bolji učinak.

(Kurir.rs)

02:15

NAJMOĆNIJI LEK ZA IMUNITET SRBIJA IMA U IZOBILJU: Stručnjaci sa Harvarda sugerisali da je OVA namirnica NAJBOLJA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track