NIJE SVEJEDNO: Mislite da vam se ruke tresu zbog kafe, ali to može da bude simptom ozbiljnih oboljenja
Foto: Profimedia

obratite pažnju

NIJE SVEJEDNO: Mislite da vam se ruke tresu zbog kafe, ali to može da bude simptom ozbiljnih oboljenja

Život -

Iznenada su počele da vam drhte ruke? Možda ste preterali sa kafom, alkoholnim pićima ili cigaretama. Sve će doći na svoje ako smanjite njihovu upotrebu ili ih se, posebno pušenja i konzumiranja alkohola, jednom za svagda rešite.

Ali ako vas ovaj nezgodni poremećaj ometa pri svakodnevnim aktivnostima, krajnje je vreme da se obratite lekaru: trešenje ruku je možda znak da ste ozbiljno oboleli i da vam pod hitno treba pomoć.

ESENCIJALNI TREMOR Ovaj nervni poremećaj je najčešći razlog zašto vaša šoljica za kafu neće da ostane mirna dok je držite. Tako je i kad vaše ruke nešto drugo rade, nestaje kada ne rade.

Ruke, Linija srca, Dlan
foto: Kurir

Uzroci ovog stanja su brojni, ne isključuje se ni promena gena. Ako su vaši simptomi blagi, možda vam neće biti potrebno lečenje, ali ako vam smetaju u svakodnevnim zadacima ili poslu, možda će vam trebati lekovi, radna terapija ili operacija.

PARKINSONOVA BOLEST Kada imate ovo oboljenje, ruka vam se trese jer su moždane ćelije koje govore vašim mišićima da se kreću oštećene. Trešenje obično počinje na jednoj ruci, ali se vremenom može proširiti i na drugu. Takođe, možete da se krećete sporije, da imate problema sa ravnotežom ili da primetite da su vam ruke i noge ukočene. Za ovo stanje se prepisuju lekovi, a ponekad se savetuje i operacija za bolju kontrolu mišića.

MULTIPLA SKLEROZA Ovo stanje oštećuje membranu na vašim nervima, tzv. mijelinski omotač. Kada se to dogodi, možete dobiti simptome koji uključuju drhtanje ne samo u rukama, već i u drugim delovima tela. Treba obavezno da uzimate terapiju koju će vam prepisati neurolog, a i terapeut može da vam pomogne da naučite načine kako da upravljate svojim simptomima.

PEKOMERNO AKTIVNA ŠTITNA ŽLEZDA

Ultrazvuk, štitna žlezda, Pregled, štitasta žlezda, Polest
foto: Shutterstock

Da li ste u poslednje vreme proveravali nivoe hormona štitne žlezde? Drhtave ruke mogu biti znak hipertireoze. To znači da vaša štitna žlezda previše radi i ubrzava otkucaje srca. Možda ste primetiti i da gubite na težini bez držanja dijete, da ste osetljivi na svetlost i da imate problema sa spavanjem. Jednostavan test krvi će pomoći vama i vašem lekaru da shvatite šta se dešava.

PREVIŠE KOFEINA Ne možete bez jutarnje kafe? To i može da prođe, a kasnije se zaustavite posle jedne ili dve šoljice. Kofein je stimulans, pomaže da se probudite, ali i ruke će da vam se tresu ako ga unesete previše. Kafa, naravno, nije jedini krivac. Kofeina ima i u lekovima za glavobolju koji se nabavljaju bez recepta, čokoladi i nekim gaziranim pićem.

ODVIKAVANJE OD ALKOHOLA Ako ste zavisni od alkohola, mogli biste da dobijete simptome koji uključuju drhtave ruke kada prestanete da ga konzumirate.

lekar, zdravlje, prevencija, bolest, lek, lekovi, kapsule
foto: Shutterstock

Drhtanje ruku počinje 10 sati nakon poslednjeg pića i može da traje nekoliko nedelja. Neki programi za detoksikaciju koriste lekove koji pomažu da upravljate ovim nezgodnim simptomom tokom procesa odvikavanja.

NEDOSTATAK SNA Ne očekujete da će auto da radi ako mu ne date gas. Isto tako ne možete očekivati da vaš mozak šalje poruke u sve delove vašeg tela bez sna. Kada nedovoljno spavate, vaš mozak često šalje rukama signal da drhte.

NIZAK NIVO ŠEĆERA U KRVI Vaši nervi i mišići se pokreću uz pomoć šećera u krvi. Kada ga nema dovoljno, počinju da vam se tresu.

Diabetes NoMore, dijabetes, glukoza, zdravlje
foto: Promo

Nizak šećer u krvi može da bude uzrokovan dijabetesom, određenim lekovima, konzumiranjem previše alkohola ili nedovoljnim unosom hrane. Lekar će otkriti pravi razlog i uputiti vas, uz eventalno prepisane medikamente, kako da se ponašate.

STRES Kada vas nešto opterećuje, vaši nervi se pošteno uzburkaju, pa počnu ruke da se tresu i srce ubrzano kuca. Drhtavica će nestati kada stres nestane. Isprobajte tehnike oslobađanja od stresa, najbolje putem dubokog disanja ili meditacije.

LEKOVI Drhtave ruke su uobičajena nuspojava mnogih vrsta lekova koji se izdaju na recept. Među najčešćim su oni koje uzimate kako bi popravili raspoloženje, za sprečavanje napada migrene, neuropatiju ili astmu. Neki antihistaminici takođe uzrokuju ovaj problem.

PUŠENJE Iako neki ljudi puše jer kažu da time ublažavaju stres, pušenje može izazvati anksioznost. Nikotin, koji izaziva zavisnost, ulazi u vaš krvotok i čini da vam srce brže kuca.

Cigarete, Pušenje, Zdravlje
foto: Shutterstock

Zbog toga možete da se osećate uznemireno i da vam se ruke tresu. Razgovarajte sa svojim lekarom kako da prestanete da pušite duva, to je jedini lek.

NEDOSTATAK VITAMINA B12 B12 igra važnu ulogu u održavanju zdravlja vašeg nervnog sistema. Ako ne jedete meso ili jaja, ne pijete mleko, ako uzimate određene lekove, možda imate niže nivoe ovog vitamina od normalnog. To može uzrokovati da vam se ruke tresu ili da vam ruke i noge budu utrnule i da osećate peckanje. Posavetujte se sa lekarom da li treba da uzimate suplemente.

FEOHROMOCISTOM Označava tumor koji raste u nadbubrežnoj žlezdi. Iako je obično benigni, povećava krvni pritisak. Uz trešenje ruku, izaziva i jako znojenje, kratak dah i glavobolju. Tumor takođe može dovesti do srčanih oboljenja i moždanog udara, pa je najbolje da ga uklonite operacijom.

POREMEĆAJI U RADU JETRE Trešenje ruku može da bude i simptom poremećenog rada jetre. KodVilsonove bolesti nakupljanje bakra u vašem telu, uz jetru, oštećuje i mozak.

jetra
foto: Profimedia

Takođe, ako je rad jetre poremećen, uz drhtanje ruku, često ćete se osećati umorno, a možete i da dobijete žuticu – prepoznaćete je po žutoj nijansi očiju i kože. Otiđite odmah kod doktora, dobićete lekove i savete kako da promenite ishranu.

POREMEĆAJI U RADU MOZGA Ako ste imali moždani udar ili neku traumatsku povredu mozga, mišići na vašim rukama mogu da otkažu ili da počnu da drhte. Pitajte svog doktora za lekove ili odgovarajuću radnu terapiju kako bi mogli da upravljate ovim problemom. Naravno, klonite se kofeina, nikotina ili bilo čega drugog što čini simptome gorim.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

03:17

PEVAČ KOG SU UBOLI U SRCE U ISPOVESTI ZA KURIR! Preživeo je UŽAS: Sećam se samo doktora kako me seku, gubio sam mnogo krvi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track