SRBIJA SE GUŠI: Godišnje bacimo oko 50.000 tona ambalažne plastike, kad se zapali postaje veliki zlikovac
Foto: Rojters

zabrinjavajuće

SRBIJA SE GUŠI: Godišnje bacimo oko 50.000 tona ambalažne plastike, kad se zapali postaje veliki zlikovac

Život -

Dok naša država gubi bar 50 miliona evra svake godine jer se plastične flaše ne odlažu svugde na pravi način, a samim tim i ne dospevaju do procesa reciklaže, ugrožava se i zdravlje ljudi. Mnogi sami sebi, ali i okolini, ovih dana, otkako je počeo da se topi sneg, ponovo nanose veliku štetu. Na svom placu, kraj puta, pa čak i na tuđim njivama svakodnevno pale odbačeni višak, flaše ili neke druge plastične "sitnice".

Upravo takve "sitnice" se lako pretvaraju u "krupnice", a dokaz za to je porast hormonalnih poremećaja kod osoba koji se nalaze u blizini mesta paljenja, povećan broj respiratornih infekcija, ali i ozbiljnijih poremećaja i oboljenja, posebno kancera pluća koji može da rezultira smrtnim ishodom.

Stradaju bukvalno svi koji su izloženi otrovnim isparenjiima zapaljene plastike!

PVC je označen kao najveći zlikovac u porodici plastičnih masa jer se njegovim sagorevanjem na otvorenom prostoru, pored visoko kancerogenog VCM (vinilhlorid-monomera), oslobađaju i dioksini, za koje stručnjaci kažu da su najsuptilniji napasnici: ne osećate ga! A u lancu ishrane je poodavno i taloži se u organizmu.

Dioksini mogu da izazovu i poremaćaj rada jetre, jake glavobolje, gubitak telesne mase, probleme s kožom, oštećenje nervnog sistema, pojačavaju probleme sa imunosistemom, utiču na reprodukciju enzima, na gene...

Ako neko spaljuje smeće u vašem komšiluku, plastično i svako drugo, prijavite komunalnoj policiji koja je nadležna za vašu lokalnu samoupravu. Zaštitićete i sopstveno i zdravlje neodgovornih trovača.

Upala, Doktor, Pluća, Pacijent
foto: Shutterstock

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

01:28

Uživo: Kurir ispred Palate pravde čeka suđenje Mike Aleksića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track