JOŠ JEDAN RAZLOG DA IZBEGAVATE DUGO SEDENJE: Prekomerno gledanje TV povezano je sa većim rizikom od zgrušavanja krvi
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

JOŠ JEDAN RAZLOG DA IZBEGAVATE DUGO SEDENJE: Prekomerno gledanje TV povezano je sa većim rizikom od zgrušavanja krvi

Život -

Osobe koje sede i gledaju TV najmanje četiri sata dnevno imaju 35 odsto veće šanse da dobiju potencijalno fatalne krvne ugruške od ljudi koji gledaju TV dva i po sata ili manje dnevno, tvrdi se u studiji objavljenoj u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju (European Journal of Preventive Cardiologi).

Ako se ne mičete od televizije, u roku od pet godina preti vam plućna embolija (krvni ugrušak u plućima), kao i duboka venska tromboza - krvni ugrušak u nogama koji može da izazove smrtonosnu plućnu emboliju.

Ne možete bez gledanja serija, filmova, rijalitija?

Televizija, Televitor, Daljnski
foto: Thinkstock

Moraćete da pravite pauze. Ustanite i istegnute se svakih 30 minuta, možete i da stojite, a još bolje bi bilo, ako ste u mogućnosti, da nabavite i koristite kućni bicikl. Uz to, treba da izbegavajte kombinovanje televizije sa nezdravim grickanjem.

Veza između gledanja TV-a sedeći i stvaranja krvnih ugrušaka potvrđena je kod svih generacija, uprkos starosti, polu, indeksu telesne mase (BMI) i fizičkoj aktivnosti.

Nalazi ove studije takođe sugerišu da fizička aktivnost ne eliminiše povećan rizik od nastajanja krvnih ugrušaka ako posle nje satima sedite ispred TV, jer kada dugo sedite u skučenom položaju, krv se, bez obzira na prethodno ponašanje, nakuplja u vašim ekstremitetima umesto da cirkuliše.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track