NIJE DOBRO AKO STE NEAKTIVNI VIŠE OD 48 SATI: Saznajte kako ovaj i drugi brojevi ukazuju da li rizikujete da obolite
Foto: Profimedia

korisna matematika

NIJE DOBRO AKO STE NEAKTIVNI VIŠE OD 48 SATI: Saznajte kako ovaj i drugi brojevi ukazuju da li rizikujete da obolite

Život -

Do 39. godine, uz težinu i krvni pritisak, obavezna je kontrola krvi i urina. Žene bi trebalo da redovno obavljaju kompletan ginekološki pregled.

Od 40. do 64. godine akcenat je na kontroli holesterola u krvi. Pored ginekološkog pregleda i pregleda dojki, žene bi jednom godišnje trebalo da urade i mamografiju.

krv, krvna grupa, davanje krvi
foto: Shutterstock

Ženama kojima predstoji menopauza preporučuje se ispitivanje mineralnog sadržaja kostiju kako bi se proverila opasnost od osteoporoze.

Muškarci, uz urološki pregled, treba da urade i testove za rano otkrivanje raka prostate.

Svi koji su prešli 50 godina treba da ispitaju ima li krvi u njihovoj stolici. Preporučuje se kontrola očiju, na osnovu njihovog stanja mogu se prepoznati i povišen krvni pritisak, šećerna bolest, skleroza, tumor na mozgu...

dijabetes
foto: Profimedia

Osobe stare 65 godina i više trebalo bi da provere sluh, vid, rad srca, nivo holesterola u krvi, urin. Znakovi eventualnih bolesti lako će se otkriti iz ovih nalaza. Žene i dalje treba redovno da obilaze ginekologa.

ŠTA JOŠ TREBA DA ZNATE

- 60 do 80 je optimalan broj otkucaja srca u stanju mirovanja Sve ispod 60 otkucaja u minuti, posebno ako se javi vrtoglavica, može da ukaže na nepravilan rad srca ili poremećaj rada štitne žlezde. Puls iznad 100 je znak loše fizičke kondicije.

- 82 je maksimalan broj centimetara u struku. Ako je broj veći, u riziku ste od obolevanja od srčanih bolesti; rizik raste sa širenjem u struku.

dijeta, jabuka, metar
foto: Shutterstock

- 5 je minimalan broj godina za održavanje iste telesne težine. Svi koji održavaju konstantnu težinu imaju bolji imunski sistem.

- 50 je minimalan broj kilograma koje možete da stisnete jednom rukom. Ključni je pokazatelj mišićne snage, a može da bude znak da li ćete dobiti osteoporozu. Ljudi snažnog stiska imaju gušće kosti i manji rizik za lomove kuka ili kičme. Da biste izmerili snagu stiska, potrebna je sprava koja se zove dinamometar.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

02:32

Kurir dnevni horoskop za 03.02.2022.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track