JAPANCI DOKAZALI: Omikron preživljava na plastici čak osam dana, na koži 21 sat - duže od svih drugih varijanti korone!
Foto: Profimedia

zašto je veliki broj bolesnih

JAPANCI DOKAZALI: Omikron preživljava na plastici čak osam dana, na koži 21 sat - duže od svih drugih varijanti korone!

Život -

Japanski istraživači kažu da omikron varijanta virusa korona opstaje duže na plastici i koži od drugih varijanti COVID-19. To je i jedno od mogućih objašnjenja zašto se ovaj soj tako brzo proširio u svetu i kod nas i zašto je pozitivno više od polovine testiranih pacijenata.

testiranje
foto: Shutterstock

U laboratorijskom eksperimentu, istraživači sa Medicinskog univerziteta u Kjotu ispitali su ponašanje uzoraka različitih varijanti korone na komadima plastike i ljudskoj koži prikupljenoj posle obdukcija.

Omikron se pokazao kao najžilaviji!

Studija je utvrdila da ovaj soj lakše i duže opstaje u životnoj sredini od varijanti koje izazivaju veću zabrinutost, što sugeriše da bi ovakva visoka stabilnost takođe mogla biti jedan od faktora koji su omogućili omikronu da potisne delta soj.

korona
foto: Shutterstock

Uzorci omikrona su na plastici preživeli u proseku 193,5 sati - nešto više od 8 dana! Poređenja radi, ostala vremena preživljavanja na plastici bila su 56 sati za originalni soj COVID, 191,3 h za alfa soj, 156,6 h za beta, 59,3 h za gama i 114 h za delta varijantu virusa korona.

Na uzorcima kože, omikron je opstajao u proseku 21,1 sat. Druge varijante zaostaju: 8,6 h je vreme za originalnu verziju, 19,6 h za alfa, 19,1 h za beta, 11 h za gama i 16,8 h za delta soj.

korona virus, sredstvo za dezinfekciju, pranje ruku, live korona
foto: Shutterstock

Studija je otkrila i da su varijante korone imale veću otpornost na etanol (alkohol) od originalnog soja COVID-19. Uz to, svi uzorci COVID-a nisu bili više aktivni nakon što su izloženi sredstvima za dezinfekciju ruku na bazi alkohola u trajanju od 15 sekundi.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track