Zbog čega se urinarne infekcije ponavljaju?
Foto: Promo

Zbog čega se urinarne infekcije ponavljaju?

Život -

Uvaženi urolog prof. dr Aleksandar Vuksanović, načelnik polikliničko – dijagnostičkog centra Klinike za urologiju UKCS, odgovara na najčešća pitanja pacijenata koji imaju problem sa upornom Ešerihijom i čestim urinarnim infekcijama

Najčešće infekcije urinarnog trakta su cistitisi ili infekcije mokraćne bešike, koje prate učestali nagon na mokrenje, peckanje i pojačanje bola pri kraju mokrenja, nekada i prisustvo krvi u urinu (hematurija).

Zbog čega žene imaju češće urinarne infekcije u odnosu na muškarce ?

Urinarne infekcije su mnogo češće kod žena nego kod muškaraca prevashodno zbog građe. Blizina analnog otvora i vagine, ali i kraći mokraćni kanal su razlog lakšeg prolaska bakterija u urinarni trakt žena. U menopauzi se situacija dodatno „pogoršava“ zbog gubitka estrogena. Dolazi do „suvoće“ vagine i njenog skraćenja, što ima za posledicu dodatno skraćenje mokraćnog kanala. Bakterije se lakše šire i prodiru u urinarni trakt.

Kada se možemo sami rešiti urinarne infekcije, a kada je obavezno posetiti lekara?

Urinarnu infekciju pre svega potvrđuju njeni simptomi. Javljanje burnih tegoba zahteva posetu lekaru radi propisivanja najdelotvornije terapije. U slučajevima ponavljanih infekcija trebalo bi uraditi i ultrazvučni pregled, da se isključe drugi uzroci koji mogu uticati na česte pojave infekcija. Ukoliko su tegobe blage ili pacijenti žele da spreče ponavljanje infekcija, mogu samostalno da uzmu prirodne, biljne preparate i da povećaju unos tečnosti.

Naturoplex
foto: Promo

Zbog čega neke žene nikada nemaju urinarne infekcije, a nekima se infekcije često ponavljaju?

Razlog je, pre svega, smanjeni lokalni imunitet u bešici. Ove žene imaju nedostatak zaštitnih materija koje oblažu sluzokožu urinarnog sistema i imaju ulogu da spreče vezivanje bakterija. Kod žena koje imaju učestale urinarne infekcije, bakterije (prevashodno Ešerihija) koje uđu u mokraćnu bešiku se, umesto da se izbace pri prvom sledećem mokrenju napolje, vezuju za zid bešike i dovode do nastanka infekcije. Iz ovih razloga razvijeni su preparati koji imaju za cilj da nadomeste ove nedostatke i spreče razmnožavanje i vezivanje bakterija za sluzokožu mokraćne bešike. Ovi preparati (gde spada i Naturoplex®) predstavljaju sastavni deo tretmana. Preporučuju se na početku infekcije, kako bi se ublažile tegobe, ali i kao pomoć da se Ešerihija i urinarne infekcije više ne ponavljaju.

Koje su komplikacije urinarnih infekcija i zbog čega nastaju?

Kada se govori o komplikacijama urinarnih infekcija, onda se prvenstveno misli na širenje infekcije na gornji deo urinarnog sistema, odnosno bubrege. Kod muškaraca se urinarna infekcija komplikuje upalom prostate, ili testisa i epididimisa. U tom smislu, pogotovo kod muškaraca, važno je prepoznati simptome u samom početku. Jedan od znakova uznapredovale urinarne infekcije je povišena telesna temperatura, koja je jasan znak da se situacija komplikuje. Kod svih osoba kod kojih postoji povećan rizik od ponavljanja infekcije značajne su preventivne mere.

Šta možemo preduzeti da se Ešerihija i druge urinarne infekcije ne ponavljaju?

Uvek kada postoji mogućnost da se infekcija ponovo razvije, potrebno je delovati preventivno, kako bi se sprečilo ponovno širenje urinarne infekcije. U takvim slučajevima preporučuje se povećan unos tečnosti i biljni preparati koji imaju za cilj da smanje broj bakterija u urinarnom traktu. Od izuzetnog značaja su istovremena primena mera i prirodnih preparata koji pomažu da se spreči vezivanje bakterija za zid bešike. Na ovaj način smanjuje se mogućnost ponavljanja infekcija.

Naturoplex
foto: Promo

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track