POSTOJE 4 SIGURNA ZNAKA DA IMATE TROMB: Doktorka objasnila zbog čega odmah treba otići na pregled ako osetite ove SIMPTOME
Foto: Profimedia

NIJE NAIVNO

POSTOJE 4 SIGURNA ZNAKA DA IMATE TROMB: Doktorka objasnila zbog čega odmah treba otići na pregled ako osetite ove SIMPTOME

Život -

Otok, bol, crvenilo i osećaj težine u nozi su najčešći simptomi koji ukazuju na tromb. Ako ih primetite - trk kod lekara da vam uradi ultrazvučni pregled vena.

Kada dođe do stvaranja krvnog ugruška u veni govorimo o venskoj trombozi, a najčešći tip je duboka venska tromboza (DVT) donjih ekstremiteta.

Godišnja učestalost prve epizode simptomatske DVT kod odraslih je od 50 do 100 ljudi u populaciji od 100.000. Nešto češće se javlja kod žena starosti od 20 do 45 godina, a trudnice i žene koje koriste oralne kontraceptive imaju povišen rizik, piše Blic žena.

Ponekad se tromboza javlja bez jasnog uzroka, a u ostalim sličajevima značajni faktori rizika su trauma, dugotrajna imobilizacija, hirurške intervencije, kancer, inflamatorne bolesti, antifosfolipidni sindrom (poremećaj koji se javlja kao povratna venska ili arterijska tromboza i/ili gubitak fetusa), dugotrajna putovanja...

tromb, vene
foto: Shutterstock

Prim. dr Sandru Radak, internista-angiolog otkriva koji su prvi simptomi koji ukazuju da se u nozi stvorio tromb.

- Otok, bol, crvenilo i osećaj težine u nozi su prve tegobe koje bolesnika dovode kod lekara i to su najčešći simptomi koji ukazuju da se u nozi stvorio tromb - objašnjava dr Radak.

Zato je, ako bolesnik navodi ove tegobe, važno što pre uraditi dobar ultrazvučni pregled vena koji će tačno pokazati da li postoji tromb, gde je lokalizovan i koje je starosti tj. da li je tromboza akutna (skorijeg datuma) ili hronična.

- Dijagnoza duboke venske tromboze, koja često stvara paniku i kod bolesnika i kod lekara, ne bi trebala da bude komplikovana, posebno ako uz kliničku sliku imamo dopler ultrazvučnu potvrdu.

Nakon što se potvrdi tromboza pacijenta bi trebalo uputiti angiologu ili vaskularnom hirurgu.

žena, bolovi, doktor
foto: Shutterstock

- Neophodno je i što pre uvesti antikoagulantnu terapiju da bi se sprečilo širenje tromba, ali i plućna embolija koja može biti fatalna komplikacija duboke venske tromboze. Nekada se daje i antibiotska terapija, kao i lekovi koji smanjuju otok tkiva uz kompresivne čarape.

Specijalista vaskularne medicine treba da proceni i koje laboratorijske analize pacijent treba da uradi i koliko često ih treba ponavljati.

- Jedna od analiza je i D dimer koji je produkt degradacije fibrina i povišen je u svim stanjima sa povećanom stvaranjem fibrina, kao što je i venska tromboza. Ova metoda, inače ima veliku senzitivnost, ali je limitirana specifičnošću, koja je niska od 35 do 55 odsto, jer je D dimer povišen i kod infekcija, kancera, traume, u trudnoći…O D- dimeru se mnogo piše poslednje dve godine pandemije, jer kod bolesnika sa izraženom kliničkom slikom, kovid-19, osim što dovodi do ozbiljnih promena na plućima, može uticati na krvne sudove, dovesti do citokinske oluje, narušavanja koagulacione kaskade i trombotičkih komplikacija.

Kurir.rs/Blicžena

Bonus video:

02:27

Doktor šokirao sa kakvim posledicama DOLAZE DEVOJČICE koje majke vode na nadogradnju noktiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track