LED, ODMOR I LEKOVI PROTIV BOLOVA NISU UVEK REŠENJE: Evo zbog čega otiču PRSTI, ponekad je razlog bezazlen, ali treba PRIPAZITI
Foto: Shutterstock

oprezno

LED, ODMOR I LEKOVI PROTIV BOLOVA NISU UVEK REŠENJE: Evo zbog čega otiču PRSTI, ponekad je razlog bezazlen, ali treba PRIPAZITI

Život -

Naši prsti se tokom života saviju i isprave najmanje 25 miliona puta! Nismo ni svesni šta sve rade i šta mogu da urade dok bez poteškoća možemo da ih pomeramo i obavljamo brojne radnje, stiskamo ih, opuštamo.

O njima počinjemo više da razmišljamo tek kada ih povredimo. Tada vidimo koliko nam znače. A trebalo bi da se zamislimo i kad prsti počinju da otiču.

ruke
foto: Profimedia

Naučili smo da prst "poraste" ako nosimo tesan prsten. Popravićemo njegovo stanje ako ga se što pre rešimo - vratiće se u normalu. Isto će se dogoditi i ako se prsti prošire zbog preteranog zagrevanja.

Naime, našem srcu, plućima i mišićima je potreban kiseonik da bismo podstakli neke aktivnosti, posebno kad vežbamo, treniramo. Tada više krvi ide na ta mesta, a manje teče u ruke. Mali krvni sudovi reaguju na ovu promenu: šire se, a to dovodi do otoka prstiju. Nešto slično se događa i kada se naše telo zagreje na vrućini. Da biste se ohladili, krvni sudovi u koži prstiju nabubre kako bi dozvolili toploti da napusti površinu.

Međutim, neka stanja zahtevaju odlazak kod lekara. Nemojte da se dvoumite, natečeni prsti mogu da ukažu i na neka teška oboljenja!

ZADRŽAVANJE TEČNOSTI

Otok se dešava i kada se telesne tečnosti skupljaju u tkivima ili zglobovima. Ponekad mali prst može biti natečen, ili ćete imati problema da navučete i skinete prstenje, koje inače normalno stavljate. Krivac bi mogao biti slani obrok i to obično nije razlog za brigu. Ali u drugim slučajevima, vaši natečeni prsti i ruke mogu da signaliziraju zdravstveni problem koji zaista zahteva vašu pažnju.

NE ZAPOSTAVLJAJTE INFEKCIJE

Infekcije
foto: Shutterstock

Otoke prstiju mogu da izazovu i infekcije. Herpes je u stanju da, uz edem, uzrokuje male, krvave plikove na prstima. Paronihija, kako se naziva infekcija u bazi noktiju uzrokovana bakterijama ili gljivicama, takođe rađa otok, kao i prestupnik - bolna infekcija puna gnoja na vrhu prsta.

Otiđite obavezno kod doktora, infekcije prstiju mogu da se šire čak i na druge delove tela ako se ne leče u ranom stadijumu.

REUMATOIDNI ARTRITIS

Utiče na sluznicu zglobova i uzrokuje oticanje, bol i ukočenost. Simptomi se često javljaju prvo u zglobovima ruku, pa prelaze na prste. Psorijatični artritis često izaziva oticanje prstiju na rukama i nogama, tada liče na kobasice. Oba tipa artritisa su ozbiljna i mogu da izazovu oštećenje zglobova i druge telesne probleme ako se ne leče.

"BOLEST BOGATAŠA"

artirtis, rukavice, artritis, bol, ruke, infekcija, bakar
foto: Promo

Za giht je dugo važilo uverenje da uglavnom pogađa osobe koje mogu sebi da priušte mnogo mesa, morskih plodova i - alkohola. Danas se zna da "bolest bogataša" može da pogodi sve. Izaziva jak bol i otok. To se dešava kada previše mokraćne kiseline u vašoj krvi formira kristale u zglobu. Lekovi mogu pomoći u ublažavanju bolova i sprečavanju novih napada. Iako se obično javlja u nožnom palcu, možete ga dobiti u bilo kom zglobu, uključujući i prste.

DEJSTVO LEKOVA

Krivci za oticanje prstiju uključuju i tablete protiv bolova, kao što su "aspirin", "ibuprofen" i "naproksen". To su i steroidi, određeni lekovi za dijabetes ili visok krvni pritisak, medikamenti koji koristite protiv nervnih bolova. Hormonske terapije estrogenom ili testosteronom takođe mogu da utiču na to da se pojave otoci prstiju.

Tablete, Lekovi
foto: Shutterstock

Treba znati da natečeni prsti od lekova obično nisu ozbiljno stanje, ali ako ste zabrinuti i ako su otoci više nego primetni, razgovarajte sa svojim lekarom.

KARPAL TUNEL SINDROM

Označava uklešteni nerv na mestu u vašem zglobu, koje se zove karpalni tunel. Neki pacijenti sa ovim sindromom kažu da im se prsti osećaju beskorisno i natečeno, čak i ako ne izgledaju tako. Takođe, možete osetiti bol, peckanje ili utrnulost. Pravljenje istih pokreta ruke iznova i iznova može izazvati sindrom karpalnog tunela. Može se lečiti i obično ne čini trajnu štetu.

PUCKETANJE PRSTIJU

Vaši prsti mogu da oteknu i kada puknu (zvuk okidača), kada ih savijete ili ispravite. Pucketanje se dešava kada postoji otok oko tetive, a ponekad se događa nakon operacije sindroma karpalnog tunela. Ovo stanje je češće kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom ili dijabetesom. Pucketanje može samo po sebi da se poboljša. U suprotnom, zauzimaće sve više savijen položaj i tada vam je neophodno lečenje.

OBOLJENJE BUBREGA

Bubrezi
foto: Shutterstock

Vaši bubrezi se danonoćno oslobađaju otpada i dodatne tečnosti iz vašeg tela. Jedan od prvih znakova da nešto nije u redu sa njima upravo je otok prstiju na stopalima i otok oko očiju. Veća je verovatnoća da ćete oboleti ako imate dijabetes ili visok krvni pritisak. Kontrolišite ove probleme da biste zaštitili svoje bubrege ili sprečili pogoršanje bolesti. Ako vaši bubrezi ne rade dovoljno dobro, biće vam potrebna transplantacija ili dijaliza.

TRUDNOĆA

Trudnice mogu da očekuju otečene prste, ali iznenadna pojava otoka na prstima može da bude znak preeklampsije. To ukazuje na opasno visok krvni pritisak, događa se uglavnom u drugoj polovini trudnoće. Retko dolazi nakon porođaja i naziva se postpartalna preeklampsija. Trudnice obavezno treba da se obrate lekaru: otoci utiču i na bubrege, javljaju se jake glavobolje, bolovi u stomaku, problemi sa vidom...

BOLEST SRPASTIH ĆELIJA

Lek, Laboratorija, Pipeta
foto: Shutterstock

Normalna crvena krvna zrnca su fleksibilna i, kada ih pogledate pod mikroskopom, izgledaju kao krofnice. Ako imate bolest srpastih ćelija, ukočena su, imaju oblik polumeseca. Tada se lako zaglave u malim krvnim sudovima i blokiraju protok krvi, pa u prstima uzrokuju bolno oticanje. Ostali problemi uključuju infekcije, anemiju, moždani udar i slepilo. Obavezno otiđite kod lekara, bolest srpastih ćelija je doživotno stanje!

LIMFEDEM

Ovo oticanje se događa kada tečnost u limfnom sistemu ne može dobro da se ocedi. Ponekad je to nuspojava lečenja raka. Ženama sa rakom dojke često se uklanjaju limfni čvorovi u pazuhu kako bi se proverilo da li imaju rak, što ometa protok limfe i može da dovede do otoka u prstima i šakama. Zračenje može da ošteti čvorove i pogorša problem. Limfedem se može pojaviti bilo kada nakon tretmana. Ne može se izlečiti, ali se stanjem može upravljati.

REJNOOVA BOLEST

Rejnoov Sindrom
foto: Shutterstock

Utiče na krvne sudove u vašim prstima, dovodi do njihovog sužavanja kada vam je hladno ili ste pod stresom. Zbog nedostataka protoka krvi čini vam se da su vam prsti smrznuti, bole vas, beli su ili plavičasti. Kada se krvni sudovi otvore i krv se vrati, vaši prsti mogu da pulsiraju i oteknu. Ako vam se ovo događa, proverite sa lekarom šta da radite jer u ozbiljnim slučajevima nedostatak protoka krvi može da izazove i rane ili umrtvi tkivo.

SKLERODERMA

Ovo je bolest imunog sistema koja vara vaše telo da proizvodi previše proteina koji se zove kolagen. Osim što zgušnjava i učvršćuje kožu, može da utiče i na druge delove tela: vaše ruke se koče, a prsti nadimaju kao kobasice. Neke osobe imaju blage simptome, ali u težim slučajevima može doći do povrede organa. Treba da znate da skleroderma ne nestaje, ali da može da se leči.

KAD MORATE KOD LEKARA

Ako ste povredili prst, možda ste pokidali ligament ili ste ga uganuli. Otok će se pojaviti i ako je slomljena neka kost. Obratite se obavezno svom lekaru i ako ne možete da ispravite prst, ako imate temperaturu, jake bolove. Ako povreda nije tako teška, led, odmor i lekovi protiv bolova koji se kupuju bez recepta mogu da budu dovoljni.

Ruke, Doktor, Nokti, Manikir
foto: Profimedia

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

03:02

OVO JEDINO NA SVETU ZNA MILE SRBIN: Ljudi se zaustavljaju pred njegovom radionicom jer RADI NEŠTO ŠTO NIKO DO SADA NIJE VIDEO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track