10 NAJBOLJIH NAČINA DA OJAČATE RUKE: Ove vežbe deluju BESPREKORNO, nikada više nećete reći da nešto ne možete da uradite
Foto: Profimedia

sam svoj doktor

10 NAJBOLJIH NAČINA DA OJAČATE RUKE: Ove vežbe deluju BESPREKORNO, nikada više nećete reći da nešto ne možete da uradite

Život -

Ruke često govore mnogo više od lica, ali nije dovoljno da su samo lepe i negovane, potrebno je da budu zdrave i jake, kako bi uvek mogli efikasno da obavljate svakodnevne aktivnosti. Ovo je 10 ubedljivo najboljih načina da to i postignete.

Stegnite pesnicu

Vežbanje
foto: WebMD

Pomoći če vam da ojačate ruke i prste, povećate opseg pokreta i olakšate bol. Počnite sa ovim jednostavnim potezom: nežno stisnite pesnicu, omotajte palac preko prstiju i držite 30 do 60 sekundi. Potom otpustite prste i široko raširite prste.

Ponovite vežbu sa obe ruke najmanje četiri puta.

Istezanje prstiju

Vežbanje
foto: WebMD

Isprobajte istezanje da biste ublažili bol i poboljšali opseg pokreta u rukama. Postavite ruku dlanom nadole na sto ili drugu ravnu površinu. Nežno ispravite prste, što je moguće ravnije, držite uz površinu bez pritiskanja zglobova. Zadržite se u ovom položaju 30 do 60 sekundi, a zatim otpustite.

Ponovite vežbu najmanje četiri puta sa svakom rukom.

Savijanje vrhova prstiju

Vežbanje
foto: WebMD

Pomaže da se poboljša opseg pokreta u vašim prstima. Ispružite ruku ispred sebe, dlanom okrenutom prema sebi. Savijte vrhove prstiju nadole, tako da dodirnete bazu svakog zgloba prstiju. Vaša ruka treba da izgleda kao kandža.

Zadržite položaj 30 do 60 sekundi i otpustite, ponovite najmanje četiri puta ovu vežbu na svakoj ruci.

Stiskanje loptice

Vežbanje
foto: WebMD

Ova vežba može da olakša otvaranje kvaka na vratima i držanje stvari bez ispuštanja.

Držite meku loptu u dlanu i stisnite je što jače možete. Zadržite je tako nekoliko sekundi i otpustite. Ponovite 10 do 15 puta vežbu na svakoj ruci. Radite je dva do tri puta nedeljno, ali odmarajte ruke 48 sati između vežbi. Ako vam je zglob palca oštećen, izostavite ovu vežbu.

Štipanje loptice

Vežbanje
foto: WebMD

Pomaže u jačanju mišića prstiju i palca. Olakšaće vam okretanje ključeva u bravi, otvoranje paketa hrane, lakše ćete koristite benzinsku pumpu…

Treba samo da uštinete lopticu od meke pene između vrhova prstiju i palca i držite 30 do 60 sekundi. Ponovite postupak10 do 15 puta na obe ruke. Ista pravila važe kao i kod prethodne vežbe.

Podizanje prsta

Vežbanje
foto: WebMD

Koristite ovu vežbu da povećate opseg pokreta i fleksibilnost prstiju. Postavite ruku u ravan položaj, s dlanom nadole, na sto ili drugu ravnu površinu. Nežno podižite jedan po jedan prst sa stola, a zatim ga spuštajte.

Takođe, možete podići sve prste i palac odjednom, a zatim ih spustiti. Ponovite vežbu osam do 12 puta na svakoj ruci.

Jačanje mišića palca

Vežbanje
foto: WebMD

Pomoći će vam kad treba da uhvatite i podignete teške stvari. Stavite ruku na sto i omotajte gumenu traku oko nje na dnu zglobova prstiju. Potom nežno odmaknite palac od prstiju koliko god možete. Zadržite palac 30 do 60 sekundi u ovom položaju i otpustite ga.

Ponovite 10 do 15 puta vežbu sa obe ruke. Radite ih dva do tri puta nedeljno, ali odmarajte palčeve 48 sati između vežbi

Bolji opseg palca

Vežbanje
foto: WebMD

Ova vežba pomaže da se poveća opseg pokreta u vašim palčevima. Počnite sa ispruženom rukom ispred sebe, s dlanom nagore. Pružite palac od ostalih prstiju koliko god možete, zatim ga savijte preko dlana tako da dodirne bazu malog prsta.

Držite palace u ovom položaju 30 do 60 sekundi. Vežbu ponovite najmanje četiri puta sa oba palca.

Bolji dodir

Vežbanje
foto: WebMD

Vežba pomaže da se poveća opseg pokreta u vašim palčevima, što pomaže u svakodnevnim aktivnostima kao što su uzimanje četkice za zube, viljuške ili kašike, olovke kada treba da pišete.

Ispružite ruku ispred sebe, sa ispravljenim zglobom. Nežno dodirnite palcem svaki od četiri vrhova prstiju, jedan po jedan, praveći oblik „O“. Zadržite svako istezaneje 30 do 60 sekundi. Ponovite najmanje četiri puta vežbu na svakoj ruci.

Istezanje zglobova palca

Vežbanje
foto: WebMD

Isprobajte ova dva načina istezanja zglobova palca.

Ispružite ruku, dlan usmerite prema vama. Nežno savijte vrh palca nadole, prema dnu kažiprsta. Ostanite tako 30 do 60 sekundi, otpustite šaku i ponovite vežbu četiri puta.

Drugi način je da ispružite ruku, dlan usmerite prema vama i nežno ispružite palac preko dlana koristeći samo donji zglob palca. Držite palace tako 30 do 60 sekundi, otpustite ga i ponovite vežbu četiri puta.

ruke, pranje ruku, koronavirus, virus, dezinfekcija, korona
foto: Profimedia

Savet plus

Ako su vam ruke i prsti bolni i ukočeni, pokušajte da ih zagrejete pre vežbanja. Ovo će vam olakšati kretanje i istezanje. Koristite jastučić za grejanje, ili ih jednostavno potopite u toplu vodu pet do 10 minuta. Možete i da utrljajte malo ulja na ruke.

Kurir.rs/WebMD/B.M.

Bonus video:

03:58

MRZELA SAM SVE KOJI IMAJU OBE FUNKCIONALNE RUKE! Dea nikad otvorenije o paklu koji je prošla NAJVAŽNIJE MI JE BILO DA NE POLUDIM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track