REAGUJETE NA ŠARENO VREME? SIMPTOMI koji ukazuju da ste se upisali na listu METEOROPATA i kako da se IZBORITE s njima
Foto: Shutterstock

ratovanje s klimom

REAGUJETE NA ŠARENO VREME? SIMPTOMI koji ukazuju da ste se upisali na listu METEOROPATA i kako da se IZBORITE s njima

Život -

Posle gotovo letnjih dana, izgleda da ćemo početkom aprila morati iz ormara opet da izvučemo jakne, ali to je najmanje što može da nas snađe - s promenom vremena idu i brojne tegobe.

Online kupovina, Hangar, Prometz, bolovi, masaža, stopala, masažer, rešenje, menstruacija, glavobolja, leđa
foto: Promo

Tačno je da glavobolje, migrenu, reumatske bolove, mučninu, vrtoglavice, nesvestice može da izazove milion stvari, ali ako ove nezgodne simptome osećate kad se menjaju temperatura i vlažnost vazduha - to je siguran znak da ste se i vi upisali na sve širu listu meteoropata.

Još ako ova stanja prate nagle promene raspoloženja, umor, smanjena sposobnost koncentracije i poremećaji spavanja, dileme nema: moraćete da naučite kako da se nosite sa sve izraženijim klimatskim promenama, bez obzira na to koliko godina imate.

menjanje raspoloženja, neraspoloženje
foto: profimedia

Nekada su se na pogoršanje zdravstvenog stanja zbog promene vremena žalili samo stariji, danas više nije tako - meteoropatija na određeni način pogađa sve više osoba bez obzira na "težinu" krštenice. Atmosferski pritisak, vetar, kiša i grmljavina, efekat jonizacije... prestali su da pitaju za godine, pa i deca mogu dan-dva pre najavljenog snega ili kiše, ali i naglog otopljenja, da se požale na tegobe.

Kod zdravih osoba primarna meteoropatija se javlja u vidu promene raspoloženja, slabosti ili bolova kad se vreme menja, sekundarna pogađa one kod kojih je neka bolest već prisutna. Najčešće su na udaru pacijenti s visokim pritiskom, srčani i plućni bolesnici, oni koji inače pate od upalnih i degenerativnih bolesti mišićno-koštano-zglobnog sistema...

Devojka, Doktor, Lekar, Pacijent, Ordinacija, Pregled
foto: Thinkstock

Evo koji simptomi mogu da vas pogode početkom aprila i kako možete da se izborite s njima:

GLAVOBOLJE I MIGRENE - Novi hladniji talas može da uzrokuje suženje krvnih sudova u mozgu, što smanjuje dotok krvi u mozak. Javlja se i hemijski nesklad u organizmu, a ovo stanje prati i dolazak vrućina. U ovim slučajevima jedino pomažu lekovi protiv bolova.

SUVA KOŽA - Zima vam je već dokazala da se negativno odražava na kožu, pa dermatolozi savetuju da u ovim šarenim danima započnete ili nastavite da radite pilinge dva puta nedeljno kako biste osvežili kožu i učinili da bolje upija hidratantne sastojke.

podočnjaci, oči, koža
foto: Profimedia

MANJAK ENERGIJE, PROMENE RASPOLOŽENJA - Osobe koje su meteoropate proizvode manje serotonina, hormona sreće. Sebi ćete doći kad se menja vreme tako što ćete više vremena provoditi napolju i baviti se umerenim, ali redovnim fizičkim aktivnostima.

PROBLEMI S DISANJEM - Iznenadne promene vremena mogu da izazovu grčenje disajnih organa. Ako imate kratak dah kad sunce beži pred padavinama i naletima vetra (i obrnuto), sigurno ste meteoropata. Osećaćete se bolje ako savladate jednostavne tehnike pravilnog disanja.

disanje, stres
foto: Profimedia

BOLNI ZGLOBOVI I MIŠIĆI - Priliv hladnijeg i vlažnijeg vazduha, a nakon toga i toplijeg vremena, uzrokuje kontrakcije mišića, vezivnog tkiva i ligamenata, bolove u zglobovima.

Najbolji lek je kretanje, potrudite se i da vežbate jer ćete se na taj način najlakše otkočiti i opustiti. Ujedno ćete sprečiti i slaganje kilograma, što će, i kad se vreme ustali, pomoći da se stvara manji pritisak na zglobove i mišiće.

Kiša, Porodica, Kišobran, Gumene čizme
foto: Shutterstock

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

02:45

Prva Konstraktina izjava nakon pobede

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track