7 SIMPTOMA KARCINOMA U DETINJSTVU
Foto: Promo

Nemojte misliti da je to nešto beznačajno!

7 SIMPTOMA KARCINOMA U DETINJSTVU

Život -

Karcinomi u detinjstvu su nesumnjivo najgora noćna mora za svakog roditelja. Međutim, ukoliko se karcinom otkrije u ranoj fazi, poboljšavaju se izgledi za uspešno lečenje. Najveću odgovornost za rano dijagnostikovanje prvenstveno snose roditelji, a zatim lekar kod koga dete redovno odlazi. Specijalista pedijatrijske hematologije u bolnici Acıbadem Altunizade prof. dr Džengiz Džanpolat objašnjava koji su to simptomi karcinoma u detinjstvu i na šta roditelji treba da obrate pažnju.

  1. Groznica koja traje duže od dve nedelje iz nepoznatih razloga

Deca su obično aktivna. Međutim, ponekada se dešava da se osećaju iscrpljeno. Obavezno posetite lekara ako vaše dete oseća iscrpljenost praćenu anemijom i ako groznica traje duže od dve nedelje, a ne znate njen uzrok. Ovi simptomi mogu da ukaži na postojanje oboljenja kao što su leukemija ili limfom.

  1. Povraćanje koje traje duže od sedam dana

Glavobolja, mučnina, povraćanje i stanja kao što je konvulzija mogu da ukazuju na tumor na mozgu. Pored navedenih, simptomi poremećaja ravnoteže i hoda, kao i facijalna paraliza, ubrajaju se u nalaze koji se sreću kod tumora na mozgu.

  1. Zatvor koji traje duže od mesec dana

Ako pacijent ima zatvor koji traje duže od mesec dana i ne reaguje na uobičajeno lečenje, stomak i karlicu pacijenta bi trebalo snimiti kompjuterizovanom tomografijom. Simptomi postojanja masa u abdomenu se pojavljuju u vidu bolova u stomaku, povraćanja, zatvora, a ređe u vidu intestinalne opstrukcije. Deca u ovom slučaju obično imaju otoke u predelu stomaka, čak i ako oni nisu veliki.

  1. Kada se javljaju ljubičaste mrlje iznad kolena

Ukoliko se ljubičasta mrlja pojavila na nozi bez neke povrede, to bi moglo da bude prilično zabrinjavajući znak oboljenja krvi. Takođe, intenzitet povrede mora da bude proporcionalan stepenu formiranih ljubičastih mrlja. Pojava velikih ljubičastih mrlja posle blagog udarca takođe predstavlja rizik. Još jedna stvar na koju roditelji treba da obrate pažnju je mesto na kome se pojavljuju ljubičaste mrlje. Ljubičaste mrlje koje se pojavljuju ispod kolena su najčešće posledica povrede, dok su ljubičaste mrlje iznad kolena, a posebno na tkivima ispod kojih ne postoji kost uglavnom posledica bolesti. Zato pacijenti treba da paze i – ako je potrebno – vode evidenciju o broju i veličini ljubičastih mrlja. Roditeljima obično promaknu ljubičaste mrlje kod dece čija koža je jako tamna. Roditelji treba da obrate pažnju na ova stanja.

  1. Pojava ljubičastih mrlja praćenih krvarenjem iz nosa i desni

Višestruke ljubičaste mrlje koje su nesrazmerne jačini udarca, a koje su praćene krvarenjem iz nosa i desni predstavljaju znak za uzbunu.

  1. Oticanje limfnog čvora

Tokom virusnih infekcija mogu da se primete otoci na limfnim čvorovima koji se nalaze u predelu vrata deteta. Međutim, limfni čvorovi postoje i u pazušnoj jami i predelu prepona. Uvećanje lokalnih limfnih čvorova, posebno onih koji nisu u predelu vrata, predstavlja potencijalni rizik od karcinoma. Ukoliko je limfni čvor tvrd i nema bola ili osetljivosti, ako je vezan za donja tkiva i ne pomera se, postoji visok rizik da je kancerogen. Ovakav otok kod limfnog čvora iza uha, na ključnoj kosti i na unutrašnjoj strani ruke, je vrlo verovatno maligne prirode.

  1. Bol u nogama

Bolovi u nogama i zglobovima se dovode u vezu sa leukemijom. Ukoliko bol traje duže od dve nedelje i često se iznova pojavljuje, a slabo reaguje na lekove protiv bolova, i ukoliko su pokreti ograničeni – definitivno treba obaviti pregled.

Simptomi karcinoma imaju sličnosti sa simptomima drugih oboljenja koja se javljaju u detinjstvu!

Simptomi karcinoma u detinjstvu uglavnom imaju sličnosti sa simptomima oboljenja koja se smatraju normalnim u detinjstvu. Stoga, iskustvo lekara koji obavlja redovne preglede deteta igra važnu ulogu u tom pogledu. Najčešći tip karcinoma koji se javlja tokom faze rasta je akutna leukemija, koja čini 20-30% svih slučajeva karcinoma u detinjstvu.

serbia@acibadem.com

https://www.acibadem.rs

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track