PREPOZNAJTE PRVE SIMPTOME KANCERA: Ne čekajte da bude prekasno, evo sa koliko godina morate da krenete na redovne KONTROLE!
Foto: Shutterstock

Brinite o sebi

PREPOZNAJTE PRVE SIMPTOME KANCERA: Ne čekajte da bude prekasno, evo sa koliko godina morate da krenete na redovne KONTROLE!

Život -

Rak prostate je bolest od koje muškarci stariji od pedeset godina često obolevaju. Ovo podmuklo oboljenje obično nema jasne rane simptome, a najbezbolniji način provere stanja prostate jeste nivo PSA (prostatni specifični antigeni), koji se utvrđuje vađenjem krvi iz vene.

dokor, urolog, prostata, pacijent
foto: Shutterstock

Simptomi bolesti na koje treba obratiti pažnju su nemogućnost uriniranja, otežano mokrenje (stane pa krene), česti odlasci u WC (posebno noću), slab mlaz mokraće, stalni osećaj nedovoljno ispražnjenog mokraćnog mehura, bolno mokrenje i pečenje, krv u mokraći ili spermi, problemi sa erekcijom i bolna ejakulacija, kao i bolovi u donjem delu leđa i kukovima. Čim primetite neki od ovih simptoma, istog momenta se javite lekaru.

Stalno kašljucanje

Kod raka pluća osoba uglavnom ne oseti rane znakove bolesti, ali kašalj koji ne prolazi ili onaj uz koji pljujete krv često je dokaz da je rak prisutan. Osim toga, tu je i bol u grudima na koji ne utiču pokreti, gubitak težine i povišena temperatura. Ponekad ovi simptomi ukazuju na upalu pluća, pa je biopsija jedini sigurni pokazatelj. Ako je pacijent pušač, kašalj se ni u tom slučaju ne sme ignorisati!

pregled, doktor, pacijent, kašalj
foto: Shutterstock

Krv u stolici

Krv u stolici nije normalna pojava, čak i ako se javi samo jednom, jer je možda reč o pretkanceroznom polipu koji krvari, a krvarenje je jedini rani znak kancera debelog creva koji se primeti. Kod muškaraca mlađih od 50 godina krvarenje može biti posledica postojanja hemoroida, kolitisa ili abnormalne krvne žilice, ali stručnjaci ipak preporučuju odlazak kod lekara. Kolonoskopija je jedina pouzdana metoda dijagnostikovanja i najbolji je način da lekar ukloni polip koji bi se kasnije razvio u opasnu bolest.

Krv u urinu

Krv u urinu je razlog za posetu lekaru, a ako je pacijent mlađi od 60 godina, obično je reč o bubrežnom kamencu. Međutim, lekari kažu da to treba proveriti, jer ako se rak bešike uoči na vreme, može se lakše pobediti.

krv u urinu
foto: Shutterstock

Otečeni limfni čvorovi

Bezbolni otečeni limfni čvorovi na vratu, pazuhu ili slabinama ukazuju na bolest. Oni nateknu tokom infekcije, ali ako ne splasnu posle nedelju dana, treba posetiti lekara. Takođe, neobjašnjiv gubitak težine za mesec ili dva, bol u području čvorova posle konzumiranja alkohola i svrab bez osipa mogu biti razlog za zabrinutost. Stručnjaci ukazuju da krvni test može lako da ukaže na mogući limfom, a biopsija je najsigurniji postupak testiranja.

štitna žlezda, limfni čvorovi, pregled, doktor, pacijent
foto: Shutterstock

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:19

ČEKA NAS NOVI TALAS CRVENE KIŠE! Meteorolog Đorđe Đurić najavio do KADA ĆE TRAJATI i otkrio da li je OPASNA PO ZDRAVLJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track