ANEMIJA JE SVE PRISUTNIJI PROBLEM! Ako ste umorni, bledi, boli vas glava i lupa vam srce, OVO obavezno treba da uradite!
Foto: Shutterstock.

Obratite pažnju!

ANEMIJA JE SVE PRISUTNIJI PROBLEM! Ako ste umorni, bledi, boli vas glava i lupa vam srce, OVO obavezno treba da uradite!

Život -

Anemija postaje sve veći problem: muči 1/3 žena, 40 odsto trudnica, više od 40 odsto dece i sve više muškaraca. Proverite obavezno da li ste i vi među njima.

Ako često osećate umor, slabost, malaksali ste, bledi, vrti vam se u glavi, glava vas boli i srce lupa, a nedostaje vam i vazduh, dobro bi bilo da ispitate krv. Možda ste i vi malokrvni, a laboratorijske analize će pokazati da li je potrebna dodatna dijagnostika u cilju utvrđivanja uzroka vašeg stanja.

krv
foto: Shutterstock

ZBOG OVOGA MOŽETE DA IMATE MANJAK FE U KRVI:

- Ako ste neuhranjeni, na posebnom režimu ishrane (vegetarijanci, vegani), prekomerno konzumirate mleko i mlečne proizvode (kalcijum iz mleka remeti apsorpciju gvožđa).

- Infekcija helikobakter pilori, atrofični gastritis, inflamatorne bolesti creva (ulcerozni kolitis i Kronova bolest), celijakija, ako ste bili podvrgnuti operaciji želuca i dvanaestopalačnog creva, takođe pomažu razvoju malokrvnosti.

- Krvarenja iz gastrointestinalnog trakta (erozivni gastritis, čir na želucu, dvanaestopalačnom crevu, tumori creva, divertikulitis, angiodisplazije, hemoroidalna krvarenja, inflamatorne bolesti creva), krvarenja iz urogenitalnog trakta (obilne menstracije, krvarenja van ciklusa, tumori urinarnih puteva i genitalnog sistema) umanjuju nivo gvožđa.

- Ako patite od bubrežne slabosti, reumatoidnog artritisa i drugih sistemskih bolesti vezivnog tkiva, oboljenja štitaste žlezde, jetre, maligniteta.

Hangar, Bioteo, melemi, losion, hemoroidi, bolovi
foto: Profimedia

Krvna slika sa leukocitnom formulom, broj retikulocita koji služi da se proceni sposobnost koštane srži da proizvede eritrocite, gvožđe, feritin (kompleks gvožđa i proteina), transferin koji transportuje gvožđe kroz krv i predaje ga ćelijama, markeri metabolizma gvožđa TIBC i UIBC, folna kiselina, bilirubini, vitamin B12, enzim LDH odmah će pokazati u kakvom ste stanju. Dodatne analize podrazumevaju sedimentaciju, reaktivni protein CRP, parametre koji ukazuju da li jetra, bubrezi i pankreas dobro funkcionišu, količinu proteina i albumina, ali i pregled štitne žlezde i mokraće.

Možda vam se sve ovo čini komplikovanim, a uopšte nije. Sa samo jednim ubodom igle u venu za nekoliko sati sve ćete znati - da li ste malokrvni, ako jeste da li stanje snižene koncentracije hemoglobina u krvi i apsolutnog smanjenja ukupne mase eritrocita možete da rešite pomoću nekog preparata, bilja i izmenjenom ishranom ili odlaskom kod lekara i adekvatnom terapijom.

Gvožđe
foto: Thinkstock

Gvožđe, vitamin B12 i folna kiselina su neophodni za pravilan razvoj crvenih krvnih zrnaca

Ovaj zdravstveni problem pogađa sve generacije, pa nemojte misliti da ste vi izuzetak. Razlozi za to jesu mnogobrojni, ali najčešće se radi o nedostatku nutritivnih elemenata (pre svega gvožđa, vitamina B12 i folne kiseline), povećanoj razgradnji ili gubitku eritrocita, smanjenoj produkciji eritrocita u koštanoj srži.

I drugi uzroci su učinili da je anemija postala globalni zdravstveni problem, kod nas posebno pogađa decu do pet godina, trudnice i žene u reproduktivnom dobu. Nekada se lakše, a nekada teže savlada, a ako se ustanovi posle laboratorijskih analiza i kliničkog pregleda da i vi imate ovaj problem, terapija će podrazumevati nadoknadu gvožđa i svega drugog što je neophodno, odnosno povećanje količine kiseonika u krvi, što se postiže uvećanjem nivoa hemoglobina. U to ćete morati da uključite promene u stilu života, posebno navika u ishrani.

KAD SU SNIŽENE VREDNOSTI HEMOGLOBINA

Bolovi, Depresija, Glavobolja
foto: Shutterstock

Kod trudnica se anemijom karateriše vrednost hemoglobina manja od 110 g/l, kod žena ispod 120 g/l, a kod muškaraca kada je koncentracija ovog metaloproteina za prenos kiseonika koji sadrži gvožđe ispod 130 g/l. Kod dece normalne vrednosti hemoglobina su različite i zavise od starosti deteta.

Ako je situacija teža, uz nadoknadu gvožđa, vitamina i folne kiseline lekar će vam možda predložiti transfuziju koncentrovanih eritrocita. Da se jaka malokrvnost pobedi, mogu da pomognu i imunosupresivni lekovi, a ako se ustanovi da je uzročnik kancer - lečenjem oboljenja hemioterapijom i transplantacijom matičnih ćelija hematopoeze.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

12:15

KADA SMO DOŠLI U SELO GLEDALI SU NAS KAO ČUDAKE, ALI SE BRZO SVE PROMENILO On programerstvo zamenio traktorom a ONA NAPRAVILA ČUDO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track