MOŽE LI I NAS DA POGODI? U uzorcima kanalizacije u Londonu OTKRIVEN OPAKI VIRUS, evo da li mi imamo razloga za brigu
Foto: Shutterstock

Nema opuštanja

MOŽE LI I NAS DA POGODI? U uzorcima kanalizacije u Londonu OTKRIVEN OPAKI VIRUS, evo da li mi imamo razloga za brigu

Život -

Britanski zdravstveni zvaničnici pozivali su javnost da se vakciniše protiv dečje paralize nakon što je virus koji izaziva poliomelitis otkriven tokom rutinskog testiranja kanalizacije u Londonu.

Poslednji slučaj dečije paralize u Ujedinjenom Kraljevstvu otkriven je 1984. godine, čime je sadašnja epidemija prva transmisija u više od 40 godina, a ovo se događa nakon što je UK proglasila 2003. da se definitivno oslobodila ove bolesti.

Bolest
foto: Shutterstock

Britanska agencija za zdravlje i bezbednost (UKHSA) je saopštila je da je virus otkriven u kanalizaciji iz severnog i istočnog Londona još u februaru i aprilu, što sugeriše da se širio među pojedincima jer ova vest je objavljena krajem juna.

Zvaničnici su takođe rekli da je rizik od infekcije bolešću, koja izaziva paralizu kod dece u manje od 1% slučajeva, nizak zbog visoke stope vakcinacije, ali preporučuju svima koji su propustili da budu vakcinisani protiv ovog virusa da to učine.

„Većina stanovništva Velike Britanije će biti zaštićena od vakcinacije u detinjstvu, ali u nekim zajednicama sa niskim obuhvatom vakcinama pojedinci mogu da budu u opasnosti“, ocenila je Vanesa Saliba, epidemiolog konsultant UKHSA.

Vakcina
foto: Shutterstock

Džejn Kleg, glavna medicinska sestra Nacionalne zdravstvene službe u Londonu, rekla je da je većina ljudi u gradu potpuno zaštićena od dečije paralize i da neće morati da preduzima dalje mere, ali će NHS u gradu početi da kontaktira roditelje dece mlađe od pet godina koja nisu vakcinisana.

SZO je 2002. godine saopštila da ima obolele dece u Ukrajini, kao i da je visok rizik od širenja dečije paralize jer je u ovoj zemlji vakcinisano samo 50 odsto mališana. Sada je opet ova zemlja zahvaćena ratom na udaru.

Kod nas se lakše diše, ali...

Ni u Srbiji ne bi smeli da se opustimo, iako smo obeleženi kao zemlja „polio 3“, što znači da imamo dobar obuhvat dece kada je u pitanju ova vakcina – primilo ju je 93 odsto mališana, ali bilo bi poželjno da se zaštiti najmanje 95 odsto.

Bolest
foto: Shutterstock

U Savezu za dečju i cerebralnu paralizu Srbije stalno apeluju na raditelje da se deca vakcinišu na vreme.

Oboljenje se, inače, prenosi oralno-fekalnim putem, najčešće, pogađajući decu uzrasta između treće i osme godine, dok se kod odrasliih osoba javlja znatno ređe, ali ostavlja teže posledice. Mada virus poliomijelitisa u 90 do 95 odsto slučajeva ne izaziva nikakve siptome, ukoliko prodre u nervni sistem (kada nastaje tzv. aseptični menigintis), može da dovede do uništavanja motornih neurona, mišićne slabosti i paralize.

Velike posledice

Zvanična statistika pokazuje da kod polovine onih koji dožive paralizu kroz mesec dana (najkasnije 6 do 8 meseci) dolazi do vraćanja svih funkcija u stanje kakvo je bilo pre nastanka bolesti, kod 1/4 do delimičnog oporavka, dok čak oko 25 odsto osoba ovo oboljenje ostavlja trajno smanjene motoričkih funkcija, što može biti praćeno i oštećenjima vida i sluha, kao i teškoćama u govoru, disanju i gutanju.

Vakcina
foto: Shutterstock

Blagovremena vakcinacija je najbolji način prevencije dečije paralize, dok se ranom rehabilitacijom mogu postići značajni rezultati kod dece koja su već preležala virus poliomijelitasa.

Kurir.rs/USAtoday/Savez za CDP Srbije

Bonus video:

07:54

MAJMUNSKE BOGINJE SU VEOMA NEPREDVIDIVE Mikrobiolog objasnila kako se bolest leči, ali i koliko nam je ovaj VIRUS BLIZU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track