PREVENCIJA KARDIOVASKULARNIH BOLESTI JE VAŽNA!
Foto: Profimedia

PREVENCIJA KARDIOVASKULARNIH BOLESTI JE VAŽNA!

Život -

Sa prof. dr Sonjom Smiljić, profesorom fiziologije i specijalistom interne medicine, razgovaramo o značaju prevencije kardiovaskularnih bolesti.

Prevencija ateroskleroze

Bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok oboljevanja i umiranja u Srbiji, tako da pripadamo grupi zemalja sa vrlo visokim kardiovaskularnim rizikom. Osnovna promena koja se dešava u većini kardiovaskularnih bolesti je ateroskleroza, koja predstavlja zapaljensko oštećenje zida krvog suda. Uobičajeni faktori rizika poput povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti, povišenih masnoća, gojaznosti i pušenja se lako prepoznaju i na njih se može uticati. Pacijentima je manje poznato da je povišena vrednost homocisteina takođe nezavisni faktor rizika za razvoj ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.

promo
foto: promo

Šta je homocistein?

U pitanju je aminokiselina koja se normalno proizvodi u ljudskom organizmu. U određenim slučajevima može doći do povećanja njegovih vrednosti u krvi, što za posledicu može imati razvoj ateroskleroze i ozbiljnih kardiovaskularnih problema. Ključni početni događaj u ovom slučaju je oštećenje zida krvnog suda. Ono nastaje zbog oksidativnog stresa i toksičnosti koju ispoljava homocistein.

Osim uticaja na zdravlje srca i krvnih sudova, sve je više studija koje navode da povišene vrednosti homocisteina ubrzavaju razvoj šećerne bolesti, demencije i drugih kognitivnih poremećaja, kao i autoimunih bolesti. Oštećenje zidova krvnih sudova je zapaženo i u osnovi Kovid infekcije.

CARDIOvitamin® FD3- prevencija i regulisanje nivoa homocisteina u krvi

U svakodnevnoj kliničkoj praksi nismo u prilici da svim pacijentima odredimo nivo homocisteina u krvi. Ipak, ponekad je neophodno iskontrolisati ga. Nedavno sam u svojoj ordinaciji imala pacijenta, muškarca u srednjim godinama, koji mi se javio zbog povišenog krvnog pritiska. Među članovima njegove porodice bilo je obolelih od bolesti srca. Zbog toga sam ga poslala da izvadi krv i proveri nivo homocisteina. Laboratorijske analize ovog pacijenta bile su uredne, osim homocisteina koji je bio povišen. Savetovala sam mu korišćenje kapsula CARDIOvitamin® FD3. Nakon dva meseca, ponovo je izmeren nivo homocisteina u krvi čija je vrednost bila u granicama normale, tako da je jedan značajan faktor rizika za razvoj bolesti srca i krvnih sudova bio uklonjen.

CARDIOvitamin® FD3 je preparat koji u sebi sadrži aktivan oblik folne kiseline vitamine B1, B6, B12, vitamin C i vitamin D3. Kombinacija ovih sastojaka ima pozitivne efekte na kardiovaskularno zdravlje, prvenstveno putem regulacije nivoa homocisteina u krvi. Na taj način može da utiče na oporavak zidova krvnih sudova i usporavanje njihove starosti.

Zbog svih ovih efekata CARDIOvitamin® FD3 se može savetovati i pacijentima koji se nakon preležanog kovida žale na osećaj umora, lakog zamaranja ili lupanje srca.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track