NE GRIZE, A OPASNIJA JE OD KOMARACA I KRPELJA: Ovaj insekt prenosi neke od najgorih bolesti, a TUBERKULOZA je jedna od njih!
Foto: Youtube/Printscreen

NEOČEKIVANO

NE GRIZE, A OPASNIJA JE OD KOMARACA I KRPELJA: Ovaj insekt prenosi neke od najgorih bolesti, a TUBERKULOZA je jedna od njih!

Život -

Iako se većina ljudi najviše plaši komaraca i krpelja, tokom leta, veliki broj ne zna da su muve daleko opasnije. Obična "kućna" muva, sa kojom smo svi bili u prilici da se susretnemo u nekom trenutku, prenosi veliki broj opasnih bolesti, koje čak mogu biti i kobne ppo naše zdravlje.

muva, mušica, crna mušica, Klintonka
foto: Shutterstock

Muva se nekada, u narodu, zvala đavolja pčela, može nositi koleru, dizenteriju, tifus, pa čak i bakterije odgovorne za stvaranje čira na želucu. Obično mesto na kojima se muve mogu zateći čestu su raspadnuti ostaci hrane ili životinjski izmet, a to su mesta veoma bogata bakterijama i virusima.

Hrana, Mušica, Muva
foto: Profimedia

Istraživanja su dala neverovatne rezultate! Nakon što su pregledali nekoliko stotina letećih vrsta, naučnici sa univerziteta u Pensilvaniji izbrojali su čak 351 vrstu bakterija koje prenose muve. Pokazalo se da su noge i krila muva posebno "zagađene", oni su mesto velikog dela patogenih mikroorganizama. Detaljnija istraživanja su rezultirala podatkom da su se gradske muve pokazale kao zaraznije.

Šta ovo znači za nas?

Sama činjenica da svako mesto na koje muva sleti, zapravo "poseje" klice koje mogu, na primer, izazvati, u najmanju ruku, trovanje hranom, a u gorim slučajevima i zarazom nekih od ozbiljnih autoimunih bolesti, je nešto što bi trebalo da obuzme pažnju svakoga od nas. Banalizovano - svaki korak koji muve naprave, ostavlja iza sebe kolonije bakterija, kaže autor studije, biolog Stefan Šuster, te moramo povesti računa o higijeni u koliko dođemo u kontakt sa ovim insektom.

muva
foto: Profimedia

Koje sve bolesti prenose muve?

Ovi insekti neretko nose jaja parazita, ali i bakterije i viruse odgovorne za ozbiljne bolesti: salamonelu, dizenteriju, stomačni grip, trbušni tifus, koleru i na posletku, tuberkulozu.

Kurir.rs

Bonus video:

05:59

Sara Jo šokirana pitanjem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track