NISU SAMO VRUĆINE KRIVE! Glad je signal da je vašem telu potrebno gorivo, ako se ugasi nećete moći da vozite, a OVO su razlozi
Foto: Shutterstock

Nemate apetit?

NISU SAMO VRUĆINE KRIVE! Glad je signal da je vašem telu potrebno gorivo, ako se ugasi nećete moći da vozite, a OVO su razlozi

Život -

Može proći nekoliko puta bez posledica, ali ako vam se nikako ne jede ne znači da su za to krive samo paklene vrućine koje su nas pratile prethodnih dana.

Sada je malo osvežilo, vi i dalje izbegavate kašiku i to bi mogao da bude razlog za uzbunu.

Devojka, žena, Toalet, Mučnina
foto: Profimedia

Brojni razlozi mogu da dovedu do toga da izgubite apetit, neke sami možete da pobedite, ali zbog pojedinih bi bilo poželjno da se što pre obratite lekaru – nisu nimalo naivni!

Evo šta sve može da dovede do toga da se kod vas ugasi signal za glad, koji znači dobar život, a na to uopšte niste pomišjali ili obraćali pažnju:

MALOKRVNOST

Ovo stanje se dešava kada vaše telo ne proizvodi dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca, čiji zadatak je da prenose kiseonik po celom telu. Ako ih nemate dovoljno, možete se osećati umorno i slabo i imati slab apetit.

malokrvnost, Anemija
foto: Shutterstock.

Ako imate ove simptome, uz bol u grudima i glavobolju, lekar će tražiti da uradite test krvi da vidi da li ste anemični. Ako jeste, preporučiće vam suplemente gvožđa ili vitamina B12 i vaše stanje će se popraviti.

LEKOVI

Mnogi lekovi kao neželjeni efekat izazivaju gubitak apetita. Neki od najčešćih uključuju antibiotike, antimikotike i relaksante mišića. Lekovi koji leče depresiju, migrene, visok krvni pritisak, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i Parkinsonovu bolest takođe mogu da utiču na vaš osećaj da bi treba da uzmete hranu.

antidepresivi, lekovi
foto: Shutterstock

Ako jedva ustima prinosite kašiku a koristite ove medikamente, proverite kod svog lekara da li neki od lekova koje uzimate može da izazove problem i da li postoji zamena za njih.

MIGRENA

Bolovi mogu da budu dovoljni da izgubite apetit, ali migrena takođe može da izazove mučninu i povraćanje i možda vam se neće jesti čak i kada ovi simptomi nestanu.

Migrena, Glavobolja
foto: Shutterstock

Pad apetita je uobičajen dan ili dva nakon migrene, mogu vam pomoći lekovi koji sprečavaju ili leče kada vas muči. Obavezno idite kod lekara ako se period gubitka apetita produži!

STRES – MAČ SA DVE OŠTRICE

Kada smo pod stresom, telo reaguje kao da je u opasnosti. Mozak tada oslobađa hemikalije, uključujući adrenalin, koje ubrzavaju rad srca i usporavaju varenje. Naravno, to može da obuzda vaš apetit.

stres
foto: Shutterstock

Obično traje samo kratko vreme, ali ako ste pod stresom tokom dužeg perioda, vaše telo će oslobađati hormon kortizol koji će vas činiti gladnijim, posebno za visokokaloričnu hranu.

DEPRESIJA

Kod nekih osoba depresija dovodi do žudnje za hranom i povećanja telesne težine, kod drugih može imati suprotan efekat. Depresija pokreće vaš mozak da oslobodi više hormona koji se zove kortikotropin - oslobađajući faktor (CRF). To vas može učiniti manje gladnim. Sa teškom depresijom, možete potpuno izgubiti interesovanje za kuvanje i jelo.

Tuga, Bolest, Depresija
foto: Shutter

Ako vaša promena apetita dolazi s promenom raspoloženja, razgovarajte sa lekarom o tome.

DIJABETES

Ako se vaš dijabetes ne kontroliše dobro, visoki nivoi šećera u krvi mogu oštetiti nerve u vašem telu. Jedan od njih je vagusni nerv, koji kontroliše vaše stomačne mišiće. Kada ne radi kako bi trebalo, hrana se ne kreće brzo kroz gastrointestinalni trakt.

Medicina, Dijabetes, šećerna Bolest, Nanočestice
foto: Shutter.

Ovo stanje se zove gastropareza i izaziva gubitak apetita i nadimanje. Leči se promenama u ishrani, lekovima ili operacijom.

POREMEĆAJI U STOMAKU

Kada jedenje dovodi do mučnine, dijareje, nadimanja ili bolova u stomaku, vaš apetit može pasti. Ovo se često dešava sa stomačnim poremećajima, a jedan od najčešćih je sindrom iritabilnog creva, hronično stanje vašeg debelog creva. Kolitis i Kronova bolest su ozbiljnije bolesti koje izazivaju neke od istih simptoma. Ako imate ovakve probleme, obratite se obavezno doktoru!

HIPOTIREOZA

Tiroidni hormoni kontrolišu kako telo pretvara hranu u energiju. Kada ih štitna žlezda ne proizvodi dovoljno, funkcije tela se usporavaju.

Štitna žlezda
foto: Profimedia

Rezultat: trošite manje energije i vaša glad opada. Međutim, pošto ne sagorevate dovoljno kalorija, možda ćete se ugojiti! Lekar će testirati stanje i pomoći da hormoni štitne žlezde ponovo pravilno rade.

TROVANJE HRANOM

Ako imate mučninu, dijareju i grčeve, možda ste zaradili gastroenteritis ili stomačni virus - virus, bakterija ili parazit inficirali su vaš stomak i creva i ne pada vam na pamet da jedete. Kada mučnina nestane, počnite sa blagim namirnicama i pijte puno tečnosti kako biste bili sigurni da ste dovoljno hidrirani. Ako stanje potraje i apetit se ne povrati, idite kod lekara.

trovanje hranom
foto: Shutterstock

POTRES MOZGA

Blagi oblik traumatske povrede mozga može izazvati vrtoglavicu, glavobolju i mučninu. U nekim slučajevima možete izgubiti deo čula mirisa i učiniti hranu manje privlačnom. Ako mislite da imate potres mozga, obratite se lekaru. Ako nije ozbiljno, mogu vam reći šta treba da uradite da biste se brže osećali bolje i povratite apetit.

TRUDNOĆA

Trebalo bi da jedete za dvoje, ali ne želite da jedete? To je zato što se mnoge buduće mame bore protiv mučnine, posebno tokom prvog tromesečja. Iako se zove jutarnja mučnina, može se javiti u bilo koje doba dana.

Ishrana, Hrana, Trudnice, Trudnoca
foto: Shutterstock

Namirnice koje se lako vare mogu da pomognu, pokušajte da često jedete male obroke - prazan stomak može pogoršati stvari! Ako stanje potraje, lekar je neophodan.

RESPIRATORNE INFEKCIJE

Kada ste bolesni, vaš imuni sistem se aktivira i oslobađa hemikalije zvane citokini koji vas mogu učiniti umornim i umanjiti apetit. To je način vašeg tela da vam kaže da se odmarate kako bi dobilo energiju koja mu je potrebna za borbu protiv onoga što vas čini bolesnim. Probajte činiju pileće supe, pomaže kod upale, a to može učiniti da se osećate bolje i da krenete da jedete.

alergija, prehlada
foto: Profimedia

STARENJE

Oko 30% starijih osoba gubi apetit. Usporava se varenje, duže se osećaju sitima. Čulo mirisa, ukusa ili vid takođe mogu oslabiti, što hranu čini manje privlačnom. Hormonske promene, hronična bolest i lekovi takođe mogu umanjiti apetit. Lekar će otkriti razlog i pomoći.

KANCER

Nedostatak apetita je uobičajena nuspojava raka. Bolest, ali i njeni tretmani, zračenje i hemoterapija, mogu izazvati mučninu, bol ili dehidraciju, promeniti ukus ili miris hrane.

Ako ste oboleli, treba da imate 6 do 8 manjih obroka dnevno, a ako vam se ovo događa a ne znate da imate kancer – pravac kod onkologa!

žena, Bolest, Rak
foto: Profimedia

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

02:55

Francuski glumac progovorio na srpskom jeziku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja