SAVETI ZA ONE KOJI NEMAJU APARAT KOD KUĆE: Sve što treba da znate ako hoćete da IZMERITE KRVNI PRITISAK U APOTECI!
Foto: Shutterstock

Da rezultat bude PRAVI

SAVETI ZA ONE KOJI NEMAJU APARAT KOD KUĆE: Sve što treba da znate ako hoćete da IZMERITE KRVNI PRITISAK U APOTECI!

Život -

Farmaceuti nisu tu samo da vam izdaju lek na recept koji vam je prepisao doktor, prodaju neki suplement, sirup ili kremu.

Sa njima slobodno možete da se posavetujete i o ishrani, načinu upotrebe nekog medikamenta, eventualnim kontraindikacijama...

Dobra vest je i da u sve više apoteka možete da proverite svoj krvni pritisak!

Pritisak
foto: Shutterstock

Dostupne velikom broju ljudi i uglavnom otvorene celi radni dan, apoteke su idealan izbor da jednostavno i brzo prekontrolišete krvni pritisak, posebno ako kod kuće nemate aparat za merenje.

U ovakav vid provere ne bi trebalo da sumnjate jer u apotekama moraju da se koriste samo oni aparati za merenje pritiska koji su baždareni i odobreni od strane Evropskog društva za hipertenziju, sa odgovarajućom širinom narukvice (manžete), kako bi rezultati merenja bili tačni.

Merenje Pritiska
foto: Shutterstock

Ako već poznajete farmaceute jer se apoteka nalazi u blizini vašeg doma i često u nju svraćate, još bolje. Posavetovaće vas do detalja o nužnosti pravilnog i redovnog uzimanja lekova ako vam ih je prepisao lekar, ili vam objasniti zašto morate da odete na detaljan pregled kod interniste ukoliko ima odstupanja od normalnog krvnog pritiska.

SLEDITE OVA UPUTSTVA:

Ali da bi rezultati bili što korektniji, potrebno je da poslušate neke od sledećih saveta.

- Često u apoteke na merenje pritiska dolaze osobe koje su do nje hodale, trčale, nosile težak teret ili došle uzbuđene zbog nekog događaja. Zato, ako ste sebe uhvatili u jednoj od ovih situacija, pre merenja uvek sedite i mirujte bar pet minuta.

pušenje
foto: iStock

- I ovo treba da se podrazumeva: pre samog dolaska u apoteku ne smete da pušite, konzumirate kafu, energetska pića ili alkohol. Takođe, ne bi trebalo da vežbate ili radite teške fizičke poslove.

- Pronađite neko zgodno mesto na ulici gde možete da se odmorite, na klupi, zidiću ili u samoj apoteci na stolici. Važno je da sedite opušteno, poduprtih leđa, a obe noge moraju da budu položene na pod - nikako prekrštene! Ruku na kojoj će se meriti pritisak treba da oslobodite odeće, zavrnite duge rukave kako bi narukvica aparata mogla pravilno da se stavi. A kad dođe do merenja, ruku oslonite na sto tako da nadlaktica bude u visini srca.

Merenje Pritiska
foto: Shutterstock

- Dok vam farmaceut ili lekar meri pritisak, ne smete da se pomerate i da govorite, a ne treba ni da vas začudi što će predložiti da se merenje ponovi tri puta u razmaku od nekoliko minuta. Ako prosek ova tri merenja bude viši od 135/85 mmHg, to može da ukaže na hipertenziju.

- Naravno, sam rezultat merenja ne može biti i dijagnoza ove hronične bolesti. Opet dođite kako biste još jednom proverili vrednosti gornjeg i donjeg pritiska, kao i puls - preporuka je da se merenje vrši u razdoblju od sedam dana, ujutro i uveče.

Krvni Pritisak, Merenje Pritiska
foto: Profimedia

- Na osnovu dobijenih i zapisanih rezultata, znaćete da li odmah treba da se javite specijalisti (mnogi često nisu svesni da pate od povišenog pritiska!), a kontrola u apoteci može vam pomoći i da saznate da li deluje terapija ako vam je već prepisana.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

04:51

GLUMAC OTKRIO DETALJE ODNOSA BRANKA CVEJIĆA I NJEGOVE SUPRUGE! Veliki prijatelj iznenadio mnoge: BILI SU ZAJEDNO OD ROĐENJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track