IZNENADIĆETE SE KOLIKO JE MOĆNA! Sad je njeno vreme: OVO su razlozi zašto je UVEK TREBA JESTI, ali i ko i na šta mora da pripazi
Foto: Profimedia

Zdravstvene prednosti brusnice

IZNENADIĆETE SE KOLIKO JE MOĆNA! Sad je njeno vreme: OVO su razlozi zašto je UVEK TREBA JESTI, ali i ko i na šta mora da pripazi

Život -

Istraživanja pokazuju da voće bez holesterola, masti i natrijuma može da snizi vaš loš holesterol i podigne dobar holesterol, što je korisno za bolji krvni pritisak i funkciju srca.

Bogate antioksidansima, velika su pomoć i kod dijabetesa tipa 2 i reumatoidnog artritisa.

Brusnica
foto: Shutterstock

To, naravno nisu sve zdravstvene prednosti brusnice, evo šta sve ona može da znači za vaš organizam i u kom stanju je najbolje da ih konzumirate.

ČUVA DESNI: Prvobitno nazvane „bobice ždrala“, jer su njihovi cvetovi izgledali kao glava ždrala, brusnice imaju velike količine polifenola, mikronutrijenata koji sprečavaju rast bakterija. Kada jedete brusnicu, polifenoli ostaju u vašoj pljuvački čak i nakon što ste ih sažvakali i progutali i pomažu u sprečavanju karijesa, bolesti desni i raka usne šupljine.

ŠTITI CREVA: Brusnice imaju i proantocijanidine A tipa, koji pomažu u zaustavljanju crevnih infekcija pre nego što uopšte počnu. Oni pomažu u održavanju zdrave crevne flore i sprečavaju infekciju Heliko pilori, koja može da izazove čir na želucu. Takođe daju brusnicama svoju jarko crvenu boju.

toalet papir, wc papir, toalet
foto: Profimedia

DOBAR IZVOR VLAKANA: Jedinstvena rođaka borovnice sadrži velike količine zdravih vlakana. Jedna šolja svežih brusnica ima pet (5) grama vlakana koja pomažu vašem telu da sporije apsorbuje šećer, sprečava zatvor i čini da se brže osećate sitima.

OBILUJE VITAMINOM C: Jedna šolja sirovih brusnica sadrži 14,6 mg vitamina C po porciji — oko 25 odsto vaših dnevnih potreba.

SIROVA JE NAJZDRAVIJA: Pošto su više gorke nego slatke, sirove brusnice su manje popularne od sušenih brusnica i soka od brusnice, ali su bolje za vas. Jedna šolja sirovih brusnica ima četiri (4) grama prirodnog šećera, dok šolja sušenih brusnica ima oko 25 grama šećera, a jedna šolja soka od brusnice 25-30 grama. Zato ako imate sušene brusnice ili sok od brusnice, uravnotežite ih hranom sa niskim sadržajem šećera.

Brusnica
foto: Thinkstock

Potražite sveže brusnice koje su čvrste i debele, a izbegavajte one koje su meke ili su dobile smeđu boju. Čuvajte ih u pakovanju u kojem ste ih kupili u frižideru, najviše dva (2) meseca. Perite ih tek pred upotrebu.

I OVO TREBA DA ZNATE:

JOŠ NIJE UTVRĐENO DA LI POMAŽE KOD URINARNIH INFEKCIJA: Mnogi misle da brusnice mogu sprečiti i izlečiti infekcije urinarnog trakta, ali ne postoje jasni dokazi koji bi to i potvrdili. Proantocijanidini tipa A u brusnicama pomažu u sprečavanju lepljenja bakterija za ćelije bešike u laboratoriji, ali je potrebno više studija da bi se videlo da li ovo funkcioniše u ljudskom telu.

Sumnja se da možda nemaju dovoljno ovog jedinjenja da bi sprečile infekciju ili je izlečile.

Lek, Stvar Ukusa, Bubrezi, Fot Shutter

BUBREŽNI BOLESNICI, OPREZ! Brusnice u svim oblicima su obično bezbedne za ljude koji nemaju određena zdravstvena stanja. Ali kako imaju visok sadržaj oksalata, ovo prirodno biljno jedinjenje može povećati rizik od nastanka određenih vrsta kamena u bubregu.

Ako imate istoriju kamena u bubregu, pitajte svog lekara pre nego što jedete ili pijete proizvode od brusnice. Ako imate dijabetes, proverite sadržaj šećera, jer neki proizvodi sadrže mnogo zaslađivača.

POTENCIJALNE INTERAKCIJE SA LEKOVIMA: Ako uzimate razređivače krvi kao što su varfarin ili aspirin, razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što jedete brusnice, pijete sok od brusnice ili uzmete dodatak od brusnice. I brusnice i ovi lekovi sadrže salicilnu kiselinu, koja može izazvati krvarenje.

Lekovi, Aspirin
foto: Profimedia

SAVET PLUS

Da biste iskoristili prednosti ove superhrane, stavljajte uvek šaku suvih bobica u salate, ovsene pahuljice ili kolače. Sirove brusnice kombinujte sa jabukama u pitama, voćnim kašama i drugim jelima, neće vam biti gorka.

Takođe, možete sami da napravite sos od brusnice. U mešavinu jedne (1) šolje vode i do jedne (1) šolje šećera kad proključa dodajte 350 g brusnica, začine poput karanfilića ili cimeta po ukusu; kuvajte10 minuta i ohladite pre serviranja.

kolač s brusnicama
foto: Shutterstock

Kurir.rs/WebMD

Bonus video:

09:25

IVANA SIMIĆ: U Srbiji se od organskih proizvoda najviše proizvodi voće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track