SVI SMO MISLILI POGREŠNO: Ne izazivaju slabost i bol u mišićima OVI lekovi, samo mogu da vas spasu od SRČANOG I MOŽDANOG UDARA!
Foto: Shutterstock

Novo istraživanje

SVI SMO MISLILI POGREŠNO: Ne izazivaju slabost i bol u mišićima OVI lekovi, samo mogu da vas spasu od SRČANOG I MOŽDANOG UDARA!

Život -

Statini smanjuju nakupljanje masnih plakova koji dovode do začepljenja krvnih sudova i povećavaju rizik od srćanog i moždanog udara.

Srce
foto: Shutterstock

Mnogi pacijenti ih ipak nerado uzimaju, jer misle da su oni uzrok njihovih bolova i slabosti u mišićima.

Iako su i neki lekari lek oprezno preporučivali zbog ovog problema, pacijenti koji uzimaju statine za snižavanje holesterola mogu da budu sigurni da je neuobičajeno da ove tablete izazivaju bol u mišićima, tvrde autori nove velike studije.

Britanska fondacija za srce kaže da pacijenti ne bi trebalo automatski da prestanu da uzimaju prepisane tablete zbog blagih bolova u mišićima. Ovaj zaključak zasnovan je nakon ispitivanja skoro 155.000 pacijenata.

Lek, Holesterol
foto: Shutterstock

Prilikom procenjivanja tretmana i mogućih neželjenih efekata, učesnici istraživanja su obično prijavljivali bol ili slabost u mišićima, bez obzira na to da li su uzimali tabletu statina ili ne. Naime, neki od dobrovoljaca su umesto ovog leka dobijali placebo ili lažnu tabletu radi poređenja.

Otprilike svaka četvrta osoba u obe grupe prijavila je neke bolove u mišićima. Međutim, prema istraživačima, tokom prve godine lečenja terapija statinima je izazvala relativno povećanje mišićnog bola i slabosti u sedam (7) odsto slučajeva u poređenju sa uzimanjem placeba, što sugeriše da je samo jedan od 15 ovih izveštaja o mišićima od strane pacijenata koji su primali statine zapravo posledica uzimanja statina.

A lekari su ubeđeni da u koliko na vreme prepoznamo prve simptome, može na adekvatan način sprečiti tragičan ishod.

bol u leđima
foto: Shutterstock

Apsolutni višak rizika od mišićnih simptoma zbog statina bio je 11 na 1.000 pacijenata lečenih tokom prve godine, izračunali su istraživači.

Nakon prve godine lečenja, nije bilo značajne razlike u izveštajima o bolovima u mišićima ili slabosti između onih koji su primali statine i onih koji su uzimali placebo, a ovi nalazi objavljeni u The Lancet-u i predstavljeni su i na nedavno održanom Kongresu Evropskog kardiološkog društva u Barseloni.

Profesor Kolin Bejgent je ovim povodom rekao da je "Ideja da statini mogu uzrokovati česte bolove u mišićima bila rasprostranjena među nekim pacijentima i kliničarima, ali da nova studija potvrđuje da je statin retko uzrok bolova u mišićima".

Savet profesora je da ako pacijent na statinima prijavi bol u mišićima, onda prvo treba da pretpostavi da simptomi nisu zbog statina i da su najverovatnije povezani sa drugim uzrocima.

- Terapija statinima treba da se nastavi dok se ne istraže drugi potencijalni uzroci - kaže profesor.

Naravno, i dalje je važno biti na oprezu jer postoje, veoma retko slučajevi opasnog oštećenja mišića koji se mogu pojaviti kao nuspojava.

- Pored toga, u svetlu naše analize, verujemo da postoji potreba da se revidiraju informacije na etiketi ili u uputstvu za upotrebu ovih lekova kako bi se razjasnilo da većina bolova u mišićima koji se doživljavaju tokom terapije statinima nije njihova posledica - objašnjava profesor.

krvni sudovi
foto: Shutterstock

Profesor Nileš Samani smatra takođe da bi ovi nalazi „trebalo da pruže sigurnost mnogim ljudima koji uzimaju ili razmišljaju o uzimanju statina koji spasavaju život dokazano ih štiteći od srčanog i moždanog udara“.

Statini su, inače, jedni od najčešće propisivanih lekova i u svetu i kod nas.

Kurir.rs/Lancet/WebMD/B.M.

Bonus video:

04:59

ZBOG ČEGA SU INOVATIVNI LEKOVI TOLIKO SKUPI? Dr Trkulja objasnio kako teče proces nastanka i od čega zavisi CENA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track