ŠOKANTAN SNIMAK DEČAKA (6) KOJI JE ZAVRŠIO U HITNOJ: Na društvenim mrežama povela se polemika! STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA OPASNOST
Foto: Printsceen/Facebook

oprez roditelji!

ŠOKANTAN SNIMAK DEČAKA (6) KOJI JE ZAVRŠIO U HITNOJ: Na društvenim mrežama povela se polemika! STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA OPASNOST

Život -

Anđela Henderson, autorka "Finlee and Me“, popularnog roditeljskog bloga u Australiji, podelila je fotografiju na svojoj Fejsbuk stranici koja je postala viralna sa više od 26.000 deljenja.

Uz čudnu sliku postavila je i kratak opis u kome je napisala.

- Znate li šta je na ovom rendgenskom snimku? Grožđe! - napisala je, podsećajući roditelje da iseku hranu svoje male dece na manje komade.

U slučaju ovog petogodišnjaka bobica grožđa zapela je u njegovom dušniku, između grkljana i prsne kosti.

- Grožđe koje je danas zaleglo u gornji deo disajnih puteva petogodišnjaka.

Hendersonova je rekla da joj je pedijatar poslao sliku, nadajući se da će je podeliti sa svojih skoro 70.000 pratilaca kao podsetnik roditeljima, posebno onima sa decom od 5 godina i mlađom, o opasnostima gušenja.

Poželjno je biti na oprezu kad je u pitanju bilo koja hrana koja se nađe ispred vašeg deteta. Međutim, grožđe je voće koje je poznato po tome da se dete sa njim može ugušiti. Zbog svog oblika i veličine ono se s lakoćom može zaglaviti u dečjm disajnim putevima.

Gušenje
foto: Shutterstock

U komentarima neverica

Hiljade pratilaca komentarisalo je Hendersonovu objavu da bi dalo svoj savet i podelilo iskustva.

- Kao bivši bolničar, grožđe i viršle su najgore za zastajanje u grlu, ali sve meko i kružno može biti smrtonosno. Uvek ohrabrujem svakoga koga vidim kako hrani mladu decu mekim, kružnim predmetima, da iseče hranu na pola - rekao je jedan korisnik Fejsbuka.

Drugi su otkrili šta još može prouzrokovati gušenje kod dece.

- Takođe tvrdo kuvana jaja, žumanac pogađa starije ljude na jednjak koji je manji od drugih - dodao je drugi.

Međutim, neki su doveli u pitanje autentičnost rendgenske slike, tvrdeći da je fotošopirana - ali je taj predlog brzo odbijen.

dete, grožđe
foto: Profimedia

- Kao radiološki tehnolog, mogu vam reći da da, ako koristite tehnike za prikaz mekog tkiva, onda bi se grožđe pojavilo na rendgenskom snimku. Jednom sam snimila rendgenski snimak malog deteta koje je progutalo jezičak i tehnikama mekih tkiva bilo je u stanju da vizuelizuje taj mali komad aluminijuma za svog lekara - rekla je jedna žena.

Bez obzira na to, većina korisnika se složila da je to i dalje važan podsetnik.

Šta kažu stručnjaci?

Prema Nacionalnom savetu za bezbednost SAD-a, gušenje je četvrti vodeći uzrok smrti od nenamernih povreda i jedan od vodećih uzroka nenamerne smrti novorođenčadi. Najmanje jedno dete umire od gušenja hranom svakih pet dana u SAD, a više od 12.000 dece svake godine bude odvedeno u bolničku hitnu pomoć zbog povreda zbog gušenja hranom.

Gušenje
foto: Profimedia

Hot-dogovi, kokice, slatkiši, sirovo povrće, kockice leda i puter od kikirikija su među namirnicama koje su navedene kao opasnost od gušenja za decu. Celo grožđe se takođe našlo na listi.

Lekari u Škotskoj koristili su izveštaj iz 2016. godine kako bi upozorili ljude da grožđe može biti opasnost od gušenja. Dvojica autora studije, dr Džejmi Kuper i koleginica dr Ejmi Lumsden, opisali su tri slučaja gušenja – dva od kojih su bila fatalna – koja su uključivala dečake od 5 godina i mlađe koji su jeli celo grožđe.

Grožđe, žena
foto: Shutterstock

- Iako na pakovanju malih igračaka postoji mnogo upozorenja o potencijalnoj opasnosti od gušenja koje predstavljaju, takva upozorenja nisu dostupna na namirnicama, kao što su grožđe i čeri paradajz - navodi se u izveštaju.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:02

Struka za KURIR TV o eventualnim greškama doktora i posledicama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track