ZABOLEO JE STOMAK I MISLILI SU DA JE SLEPO CREVO: Doktori na operaciji shvatili da Suzana ima OZBILJAN SINDROM, a OVO su SIMPTOMI
Foto: Printscreen YouTube

OTKRILA SVOJE ISKUSTVO

ZABOLEO JE STOMAK I MISLILI SU DA JE SLEPO CREVO: Doktori na operaciji shvatili da Suzana ima OZBILJAN SINDROM, a OVO su SIMPTOMI

Život -

Jelena Pak, predsednica udruženja "Žuto uže" i Suzana Petrović, članica pomenutog udruženja, gostujući u jutarnjem programu govorile su o endometriozi.

Bolni ciklusi i iscrpljenost mogu da budu znak da žena boluje od endometrioze. Međutim, otkrivanje dijagnoze može da bude teško jer se radi o uobičajenim simptomima u menstrualnim danima.

Endometrioza je uzrok neplodnosti u 30 do 40 odsto slučajeva, a tipična je za žene u plodnom dobu. O ovoj bolesti je u emisiji "Jutro" na Prvoj televiziji govorila Jelena Pak, predsednica udruženja "Žuto uže" i Suzana Petrović, članica udruženja koja je i sama bolovala od endometrioze.

0625619142, menstruacija
foto: Martina Kovacova / Panthermedia / Profimedia

Jelena je na samom početku govorila o bolesti, kako se otkriva i da li odmah treba proveriti da li je to uzrok bolnih ciklusa.

- Puno problema je vezano za pojam endometrioze zato što je bolest neopravdano zanemarena, iako se u svetu procenjuje da jedna od deset žena boluje od nje. Karakteriše je jedan hroničan bol, i to je prvi simptom kada žene osete. On može da bude i pre menstruacije, i tokom menstruacije, i u periodu ovulacije, a može da ode i daleko od tog karličnog dela. Žena može da oseća bol u donjem delu kičme, u dijafragmi, različite glavobolje, bolove prilikom mokrenja, bolove prilikom intimnih odnosa... Bolest je kompleksna i zato je dijagnostika vrlo teška - rekla je Jelena Pak, i dodala:

Online kupovina, Hangar.rs, Universal Food, Folinomel, Jajnici, Miomi, Ciste, Policistični jajnici, Bol, Žena, Zdravlje, Sterilitet, Začeće
foto: Rafal Strzechowski / Free / Profimedia.

- Bol je individualan doživljaj, pa nekada žene ne umeju ni da objasne intenzitet tog bola. Posebno je teško ako bol izlazi iz okvira ginekološkog dela, pa je i dijagnozu teško postaviti. Ono što uvek savetujemo ženama u udruženju su pre svega redovni pregledi kod ginekologa jer endometrioza može da se ispolji i kao jedna cista na jajniku. To je onaj minimum koji žene mogu da urade, a ostale simptome obično otkriju na osnovu iskustva drugih žena. Dešava se često da žene obilaze brojne specijaliste zbog simptoma, a niko to ne poveže sa endometriozom i prođe više godina dok ne otkrije dijagnozu.

Suzana Petrović je ispričala svoje iskustvo o otkrivanju endometrioze.

Online kupovina, Hangar, Universal Food, Folinomel, Jajnici, Miomi, Ciste, Policistični jajnici, Bol, Žena, Zdravlje
foto: Profimedia

- Kod mene je vrlo rano otkriveno. Tačnije, u početku se nije sumnjalo na endometriozu. Pre dvadesetak godina sam prvi put operisana od endometrioze, ali kada su me otvorili, sumnjali su na slepo crevo, niko nije sumnjao na endometriozu. Tek na operacionom stolu su videli da je o njoj reč. Kod mene je endometrioza bila u vidu priraslica čak i na crevima, što vas onemogućava da obavljate normalne fiziološke funkcije - ispričala je Suzana, a onda dodala:

- Bolest je vrlo kompleksna, ona utiče na kvalitet života i pre dvadesetak godina je to bila tabu tema, nije se govorilo puno o njoj. Danas dobija gotove pandemijske razmere, a mi smo tu da pričamo o tome i da podignemo svest. Tim ženama treba pomoći prvenstveno da imaju kvalitetan život, a kasnije i da se ostvare kao majke.

Online kupovina, Hangar, Universal Food, Folinomel, Jajnici, Miomi, Ciste, Policistični jajnici, Bol, Žena, Zdravlje
foto: Profimedia

Jelena se osvrnula na to kod kog lekara žena treba prvo da ode kako bi pokušala da pronađe dijagnozu endometrioze, ako od nje boluje.

- Prva adresa je ginekolog, ali on je zadužen za taj karlični deo. Onog momenta kada žena izađe iz njihove specijalizacije, mi nemamo stručnjake koji mogu da se bave tim problemom - rekla je ona, a onda objasnila koji su to načini lečenja:

"Klasična medicina daje dve opcije, to su laparaskopska operacija i hormonska terapija. Iz našeg iskustva, nažalost, ništa od toga ne leči trajno jer endometrioza može da se vraća i dešava se da jedna žena može da ima i preko 10 operacija endometrioze u životu."

(Kurir.rs/ Najžena)

Bonus video:

00:57

OVO SU RAZLOZI TRAGIČNIH ISHODA PLASTIČNIH OPERACIJA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja