DA LI BISTE JELI INSEKTE? OVO JE OD SAD MOGUĆE U EU! Stručnjaci za Kurir o kontroverznoj informaciji: Proteini su proteini
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

kurir tv

DA LI BISTE JELI INSEKTE? OVO JE OD SAD MOGUĆE U EU! Stručnjaci za Kurir o kontroverznoj informaciji: Proteini su proteini

Život -

Zamrznuti, sušeni ili u prahu: od sada se i insekti mogu koristiti kao hrana u Evropskoj Uniji. Doduše, za sada su samo četiri vrste odobrene, ali još osam čeka na redu.

I dok dobavljači iz azijskih zemalja zadovoljno trljaju ruke, na društvenim mrežama povela se polemika, da li ćemo u budućnosti biti prinuđeni da zamenimo tradicionalne namirnice onima koje su poreklom od insekata, šta je tačno dozvoljeno, koje su i ima li prednosti, šta je sa alergijama - i koliko su Evropljani spremni da jedu insekte?

jelo, crvi
foto: Shutterstock

O Srbiji i da ne govorimo. Ili, da ipak pričamo. Svesni smo da sve što u Evropi počne kao eksperiment i kod nas brzo stigne.

O ovoj temi pričaju nutricionista Milka Raičević, a putem video-poziva nam se u emisiju uključuje Nebojša Stamenković, čuveni Neša Travka, kuvar i travar.

- Ranije, kada se sejalo brašno, pre nego što se umeša tu se zadese i crvi. Dakle, nema potrebe za brigom, to su proteini, a najbitnije je da su to zaista visoki proteini. Činjenica je da ćemo imati imena, npr brašno sam tim i tim crvima. Danas postoje čak i plantaže u kojima postoje određene bube. Lako je u Aziji biti sa bubama jer je tamo takav meni prisutan, ali ovde tek treba da se naviknemo - započela je Raičević.

01:01

HRANIM CRVE OVSENIM PAHULJICAMA! Stručnjaci o PRINUĐENOM jedenju insekata u svetu: EU ih je klasifikovala kao zdravu hranu!

Potom se Travka nadovezao na to kako je došao na ideju da mesi brašno sa crvima:

- Svestan sam toga šta je potrebno organizmu. Dakle, postoje dobri i loši proteini. Ako neko zna šta ima i čime ga hrani ne treba da brine. Ja imam crve i hranim ih neprskanim voćem, jedu ovsene pahuljice i samim tim znam da su zdravi. Čak je i EU odobrila te crve kao zdravu hranu. Tako da, dve kile crva je ekvivalent kilogramu proteina. Kada se samelju, mogu da se dodaju u supu, to je za bildere izuzetna hrana. Ideja je došla sama, osvnruo sam se na ono što je jestivo, a ne konzumiramo ga.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja