Najnovije vesti

POSLE OVOGA VIŠE NIKAD NEĆETE SEDETI PREKRŠTENIH NOGU: Štetnije je nego što mislite, a jedan deo tela vam ovako POSEBNO STRADA
Foto: Agnieszka Wozniak / Caia Image / Profimedia

MNOGI NISU SVESNI

POSLE OVOGA VIŠE NIKAD NEĆETE SEDETI PREKRŠTENIH NOGU: Štetnije je nego što mislite, a jedan deo tela vam ovako POSEBNO STRADA

Zdravlje

Da li ste svesni toga koliko često i dugo tokom dana sedite prekrštenih nogu? Možda deluje nebitno, ali nije tako.

Stručnjaci za anatomiju objašnjavaju zašto.

Naime, istraživanje je pokazalo da sedenje prekrštenih nogu može povećati neusklađenost kukova, pri čemu je jedan viši od drugog. To menja brzinu kojom se krv kreće kroz krvne sudove u nogama, što može povećati rizik od krvnih ugrušaka. Većina istraživanja sugeriše da je mnogo gore ako noge prekrstite preko kolena, a ne samo preko zglobova.

Taj način sedenja može da poveća krvni pritisak zbog nakupljanja krvi u venama, a srce mora da se bori s tim. To onda može da poveća rizik od oštećenja krvnih sudova.

prekrštene noge, noge
foto: Frederic Cirou / Photo Alto / Profimedia

Efekat na telo

Što duže i češće sedite prekrštenih nogu, veći je rizik da ćete imati dugoročne promene. Zbog načina na koji je skelet povezan, ukrštanje nogu može izazvati neslaganje kičme i ramena. Vaš vrat takođe može biti pogođen zbog toga što je jedna strana tela slabija od druge. Ista neravnoteža se može videti u mišićima karlice i donjeg dela leđa kao posledica lošeg držanja i stresa i naprezanja izazvanih sedenjem prekrštenih nogu. Karlica takođe može biti pogrešno postavljena zbog produženog istezanja gluteusa na jednoj strani, što znači da oni postaju slabiji.

žene, prekrštene noge
foto: Profimedia

Da sve bude gore, dugo sedenje prekrštenih nogu povećava rizik od skolioze i drugih deformiteta. Istraživanja takođe pokazuju da sedenje sa prekrštenim nogama može da priklješti peronealni nerv, takođe poznat kao fibularni nerv.

Postoje i dokazi da ukrštanje nogu može uticati na proizvodnju sperme. To je zato što temperatura testisa treba da bude između dva i šest stepeni ispod standardne telesne temperature. A sedenje prekrštenih nogu može da poveća temperaturu testisa za čak 3,5 stepena. Studije sugerišu da to može i da smanji kvalitet sperme, piše sciencealert.com.

Dakle, najbolje bi bilo da što ređe sedite prekrštenih nogu, makar ne dugo.

(Kurir.rs/ sciencealert.com)

Bonus video:

00:59

OVO JE NEMOGUĆE, OVAKO NEŠTO NIKAD NISAM VIDEO Doktor se zaprepastio kad je uporedio pacijentkinjinu sliku s rendgenskim snimkom

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja