IMAM KORONU VEĆ DVE GODINE, MISLILA SAM DA NEĆU PREŽIVETI, ISKAŠLJAVALA SAM KRV: Evo kako život ove devojke SADA izgleda
Foto: Printscreen Tweet

i dalje vodi borbu

IMAM KORONU VEĆ DVE GODINE, MISLILA SAM DA NEĆU PREŽIVETI, ISKAŠLJAVALA SAM KRV: Evo kako život ove devojke SADA izgleda

Život -

Britanska novinarka Jasmin Lous podelila je svoje iskustvo borbe sa dugim kovidom, od kojeg boluje već dve godine. Ova devojka je tokom svog dugog boravka u izolaciji bila ubeđena da neće preživeti. Kako ona navodi, sve je počelo od običnog svraba u grlu koji se pretvorio u slom celog tela.

"Zarazila sam se kovidom 19 u oktobru 2020. sa 19 godina. Dok sam bila na drugoj godini Univerziteta Daram, imala sam bol u grlu i uporni kašalj, pa sam uradila PCR test. Živela sam u studentskoj kući za sedam osoba. To je bilo pre nego što su vakcine uvedene, ili se dogodio ‘imunitet krda’. U početku sam naivno pretpostavljala da će me moja mladost zaštititi od najgore bolesti. Ali ubrzo, moj svrab u grlu, groznica i kašalj pretvorili su se u slom celog tela. Doživela sam halucinacije, iskašljavanje krvi i neracionalno postavljanje 10 alarma svake noći, nadajući se da ću se probuditi sledećeg jutra".

Za nju je, kako ističe svaki telefonski razgovor sa svojom porodicom bio kao da je poslednji.

"Na polovini izolacije, počela sam da iskašljavam krv i nazvala hitnu pomoć. Nakon što mi je rečeno da dođem u hitnu pomoć u roku od sat vremena, ostavljena sam da čekam napolju na hladnom 45 minuta. Jedva sam mogla da stojim nekoliko minuta i borila sam se da se držim uspravno. Doktor mi je na kraju samo proverio krvni pritisak i otkucaje srca i rekao mi da idem kući", navodi ova mlada novinarka u svojoj potresnoj ispovesti.

Nakon 14 dana izolacije, Jasmin se činilo kao da je u transu a imala je osećaj da su joj pluća na ivici kolapsa. Nastavila je sa svakodnevnim obavezama jer su je u međuvremenu lekari hrabrili time da je ona mlada i da će biti dobro.

"Na kraju, mesec dana kasnije, otišla sam kod lekara opšte prakse gde su mi dali antibiotike za sekundarnu infekciju pluća. Ali, čak i nakon petodnevnog ispijanja terapije, i dalje sam bolno šištala dok sam pokušavala da odvučem svoje umorno telo na jedno od mnogih brda u Daramu", objašnjava Jasmin.

"U mesecima nakon pozitivnog rezultata testa na kovid, normalan dan za mene bi značio to da mi srce besomučno lupa nakon bilo kakvog penjanja stepenicama ili hodanja uz lagani nagib – čak i samo ustajanje bi takođe moglo da dovede do toga. Ekstremni umor je doveo do zamućenja reči jer bi moj vid gubio fokus. Zvonjenje u ušima bi mi otupilo sluh", opisuje novinarka ovaj mučan period svog života, "na kraju svakog dana osećala bih se potpuno iscrpljeno, čak i ako bih ga potrošila pokušavajući da radim iz kreveta. Svaki put kada sam otišla kod lekara opšte prakse, oni jednostavno nisu imali pojma šta da rade, jer medicinski testovi nisu otkrili nijednu uobičajenu dijagnozu".

Da situacija bude još gora, nije bilo pogođeno samo Jasminino fizičko zdravlje nego i mentalno koje je takođe naglo počelo da se narušava. Nakon šest meseci mukotrpnog oporavka, prvi put je čula za termin "dugi kovid".

"Prošla sam kroz faze tuge. U početku sam poricala da imam dugi kovid, jer mi je pomisao da je kovid još uvek deo mene bila previše zastrašujuća da bih je prihvatila. Bila sam ljuta na svoje telo što me je izneverilo kada je trebalo da bude u formi i zdravo", priseća se Jasmin "započela sam šestomesečnu rehabilitaciju, sa dvonedeljnim pregledima u bolnici gde su me bukvalno učili kako da ponovo dišem. Svi aspekti moje dnevne rutine bili su prilagođeni da pomognu mom oporavku".

Za sve to vreme, nastavila je da se bori sa svojim mentalnim zdravljem koje je bilo ozbiljno narušeno, imajući užasne noćne more i nesanice.

Jasmin priznaje da joj je dugo trebalo da se pomiri sa tim da njeno telo više nije u onom sportskom i zdravom stanju kao ranije pre kovida.

"Osteopata mi je pomogao da se oslobodim stalnog stresa u mom telu, zdravstveni trener me je naučio kako da preuzmem odgovornost za brigu o hronično bolesnom telu, a homeopata mi je dao razne lekove da pokušam da prirodno uspostavim ravnotežu mojih hormona. Danas i dalje moram da pazim na simptome na dnevnoj bazi, pošto mi srce često lupa, vrtoglavica je moje konstantno stanje stvarnosti i moram stalno da pratim svoj hronični umor. Pre samo nekoliko dana sam se našla u hitnoj pomoći jer sam skoro 24 sata trpela bol u grudima i utrnulu levu ruku. Ovi simptomi su još jednom pripisani dugom kovidu", objašnjava britanska novinarka.

Po proceni lekara, njenom telu će biti potrebno nekoliko godina da se oporavi od traume koje je pretrpelo.

(Kurir.rs/Nova)

Bonus video:

00:48

STRUČNJAK O SMRTNOM SLUČAJU PRILIKOM ESTETSKE OPERACIJE! Povezao kovida sa rizikom smanjenja grudi: Korona nas je sve obišla!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track