PONEKAD MI KOŽA KRVARI ZBOG SVRABA: Više od 95 odsto je prekriveno psorijazom, ali ne želim više da krijem svoje telo!
Foto: Jam Press/Shrestha Tiwari / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

bilo joj je teško da se nosi sa tim

PONEKAD MI KOŽA KRVARI ZBOG SVRABA: Više od 95 odsto je prekriveno psorijazom, ali ne želim više da krijem svoje telo!

Život -

Šersta Tivari (22) pati od napada psorijaze koji su toliko jaki da mora da prestane da radi. Kaže da psorijaza pokriva više od 95% njenog tela i da joj izaziva stalnu nelagodnost i krvarenje. Svoju priču odlučila je da podeli javno i priznaje da nije bilo lako nositi se sa negativnim reakcijama okoline.

- Izuzetno je bolno obavljati uobičajene kućne poslove ili čak sedeti kada vam je telo potpuno prekriveno psorijazom. Ponekad mi koža krvari zbog svraba. Biti u svojoj koži u takvim trenucima zahteva mnogo truda. Nanošenje hidratantnih krema ceo dan, pazeći da se ne povredim i pokušaj da živim jednostavno postaje iscrpljujuće - rekla je Šresta.

Ovo stanje joj je prvi put dijagnostifikovano sa osam godina. Rane su se prvo pojavile na njenim stopalima. Kako je starila, stanje se pogoršavalo. Drugovi iz razreda su počeli da je maltretiraju. Ljudi bi je čudno gledali na ulici.

- Ti pogledi bi me rastužili - rekla je Šresta.

Psorijaza je u velikoj meri uticala na njeno samopouzdanje i mentalno zdravlje. Uprkos svemu, Šersta je konačno prihvatila svoju kožu i počela da pokazuje svoje telo na društvenim mrežama. Odlučila je da otvoreno govori o svom stanju.

Shrestha Tiwari
foto: Jam Press/Shrestha Tiwari / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

- Iako je psorijaza česta bolest, ona može da dovede do usamljenosti onih koji od nje boluju. Želim da u budućnosti pomognem svima koji prolaze kroz sličnu situaciju tako što ću im pružiti stručne savete o alternativnoj medicini i kako da započnu svoj put prirodnog lečenja - objasnila je ona.

Da bi pomogla u kontroli psorijaze, Shrestha praktikuje zdravu ishranu, koristi meditaciju za upravljanje stresom i anksioznošću i tušira se hladnom vodom. Mnogi su hvalili njenu hrabrost i podržavali je, piše Metro.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:53

Institut za mentalno zdravlje u neprestanoj komunikaciji sa roditeljima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track