JURIO JE NEPOSTOJEĆEG PSA PO KUĆI: Prekasno je shvatila da joj muž boluje od OPAKE bolesti, a simptomi su bili JEZIVI!
Foto: Profimedia

EVO NA ŠTA JE SKRENULA PAŽNJU

JURIO JE NEPOSTOJEĆEG PSA PO KUĆI: Prekasno je shvatila da joj muž boluje od OPAKE bolesti, a simptomi su bili JEZIVI!

Život -

Demencija je vrlo ozbiljna bolest čiji se simptomi vrlo lako intenziviraju ili menjaju, a u skladu sa tim drastično se menja i samo ponašanje pacijenta.

Naime, Džuli (68) tvrdi da nije na vreme uočila zabrinjavajuće ponašanje kod svog muža Brajana, te da je neke stvari prepisivala njegovim godinama iako su stvari bile dosta tragičnije.

Kada je 2021. godine njen muž preminuo, ona je odlučila da javno progovori o ovoj bolesti i da na taj način skrene ljudima pažnju da uoče stvari pre nego što bude prekasno.

- Ljudi moraju da saznaju sve o simptomima kojih bi trebalo da budu svesni. Koliko su intenzivni, koliko često se dešavaju, trebalo bi da vode dnevnik i da ih na taj način prate. Nemojte to ignorisati ili pripisivati te znake starosti, jer se ne radi o tome - rekla je ona.

Prvo su počele da mu se priviđaju male životinje kako trče pored kamina a zatim je rekao da je jedna starica u uglu i razgovara sa njim.

- Jurio bi po kući tražeći psa. Vikao bi kroz prozor na decu na ulici, ali tamo nije bilo dece. Samo sam pokušavala da ga urazumim, ali za Brajana je to bilo stvarno - rekla je žena.

Na kraju mu je dijagnostikovana je demencija Levijevih tela i demencija Parkinsonove bolesti, koja se može manifestovati kroz halucinacije i priviđanja.

Demencija Levijevih tela je treći najčešći uzrok demencije. Brajanu je dijagnostikovana Parkinsonova bolest 2011. godine, ali Džuli misli da je on počeo da pokazuje i znake demencije još 2008. U početku je mislila da ima problema sa mentalnim zdravljem. Ona kaže da čak ni doktori nisu smatrali da bi on mogao bolovati od nekog oblika demencije.

Tek su u martu 2021. lekari posumnjali na ovu bolest. Brajan je umro svega tri meseca kasnije, u junu 2021. u 74. godini. Do tog trenutka, lekari su bili usredsređeni na direktnu dijagnozu Parkinsonove bolesti i propisivali su mu terapiju isključivo za nju. Zbog ovoga su Džuli i Brajan čitavu deceniju morali sami da se bore sa Brajanovim sve većim zdravstvenim problemima.

(Kurir.rs/Naj žena)

Bonus video:

01:20

Predsednica udruženja o leku za Alchajmerovu bolest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track