Da se naježiš: Šta se dešava sa telom sat vremena nakon smrti!
Foto: Shutterst

8 FASCINANTNIH ČINJENICA

Da se naježiš: Šta se dešava sa telom sat vremena nakon smrti!

Žena -
Verovatno vas je oduvek zanimalo, ali vam je bilo čudno da o tome mislite

Ovaj tekst je preuzet sa portala StilVećina nas zna malo toga o normalnom procesu koji koji se odvija neposredno nakon što čovek umre. Neke od stvari koje se dešavaju u satu posle prestanka otkucaja srca veoma su zanimljive.Pročitajte ovih 8 fascinantnih činjenica:1. Kosa i nokti izgledaju dužeTo se zaista ne dešava, ali izgledaju kao da rastu. Naime, koža se isušuje pa se folikula i zanoktice smanjuju, zbog čega nokti i kosa izgledaju duže nego što su bili kada je čovek bio živ.

2. Mišići su zategnutiAdenozintrifosfat je metabolički proizvod mišićnih ćelija. Kada čovek prestane da diše, ćelije zaustavljaju proizvodnju adenozintrifosfata, a mišići se ukoče. Nakon dan, dva mišići se potpuno opuštaju.3. Moguća nezgodaKad čovek umre, sfinkteri koji su zaduženi za kontrolu bešike i debelog creva opuštaju se.4. Brišu se boreMišići gube napetost u trenutku kada čovek umre, pa se brišu one linije koje svi mrzimo.

5. Moguće je ispuštanje glasa nakon smrtiSamo zato što je čovek mrtav ne znači da ne postoji ostaci vazduha u plućima. Kada se pomera telo, vazduh može doći do dušnika i može se čuti stenjanje ili uzdah.6. Neki delovi tela nastavljaju da živeČim prestane disanje i srce prestane da kuca, organi počnu da umiru. Međutim, sve ćelije ne umiru odmah. Kako bi se donirali organi kao što su srce ili pluća, nešto mora da diše za njih. Srčani zalisci su funkcionalni za transplantaciju čak 15 sati posle poslednjeg daha.

7. Vaša koža postaje obojenaZgušnjava se krv u telu a neki delovi kože postaju obojeni. Međutim, nakon 12 sati i duže koža postaje potpuno obezbojena.8. Bakterije u stomaku radeOne bakterije koje pomažu u varenju, koriste novonastale prilike da uđu u krvotok, a krvne sudove koriste kao "autoput" da putuju u sve delove tela. Zato postoji onaj "neprijatni mrtvački miris".PROČITAJTE JOŠ: 1. Godina rođenja otkriva: Ko ste nekada bili i ko ćete biti u budućnosti!2. Šta oblik tela govori o vama: Noge, guza i kukovi vas otkrivaju!3. Kakav ste čovek: 9 pitanja koja će vas razotkriti!4. Tajna muškog mozga: Jedini deo ženskog tela kom ne mogu da odole!5. Najjače žensko oružje za zavođenje: Ovom triku nijedan muškarac ne može da odoli!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja