AKNE KOD ODRASLIH: Kako ih sprečiti i zašto se pojavljuju?
Foto: Profimedia

Kako do čiste kože

AKNE KOD ODRASLIH: Kako ih sprečiti i zašto se pojavljuju?

Žena -
Većina ima akne u tinejdžerskom periodu, ali ih preraste, dok neki imaju ozbiljne probleme sa aknama i bubuljicama čak decenijama kasnije

Ovaj članak je preuzet sa sajta Men's Health.UZROCIKod većine ljudi, pojavu akni izazivaju promene u nivou hormona. Ovi hormoni stvaraju ulja, koja mogu da dovedu do začepljenja pora, koji ponekad omogućavaju i razvoj bakterija.Muškarci čiji su očevi imali akne imaju veći rizik za pojavu akni.Na pojavu akni može da utiče i uzimanje određenih lekova, kao što je litijum, koji se koristi za lečenje bipolarnog poremećaja i kortikosteroidi.

MESTA NASTANKA AKNIAkne kod muškaraca najčešće nastaju na licu i leđima. Znojenje prilikom visokih temperatura ili u toku vežbanja može da pogorša situaciju. Bubuljice na leđima se teže kontrolišu od onih na leđima, ali dobra vest je da samo nekoliko ljudi može da ih vidi.

NAJBOLJA PREVENTIVANegujte kožu. Čistite je preparatima za čišćenje lica. Izbegavajte preparate sa perlama u njima, jer oni mogu da iziritiraju vašu kožu. Perite lice dva puta dnevno.Koristite isključivo čiste peškire kada brišete lice.Budite oprezni kada se brijete. Koristite čist brijač svaki put. Ako je brijanje neravnina problem za vas, pokušajte da koristite mašinicu za brijanje i nemojte da je koristite preblizu kože.Kada se tuširate, koristite četku kako biste sa kože uklonili izumrle ćelije. Proizvodi koji sadrže benzoil peroksid mogu da pomognu da kontrolišete akne na leđima.Takođe je bitno da nosite pamučnu majicu, kako ne biste iziritirali kožu.

UPORNE BUBULJICEAko akne i pored dobre preventive, ne nestaju, najbolje je da se obratite dermatologu kako bi vam prepisao lekove i možda čak i antibiotike.

SA SAJTA MEN'S HEALTH PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:Neseksi stvari kod muškaraca na koje žene otkidajuSAVETI STRUČNjAKA: Kako da vaša kosa izgleda najbolje mogućeORALNI SEKS: Da li treba da joj uzvratim?Vežbe za grudi koje morate da radite!MISLITE NA VREME: 4 načina da sperma bude jača, brža i kvalitetnija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track