Najnovije vesti

DESET LEKCIJA KOJE MOŽEMO NAUČITI OD DECE: Fantastične stvari o životu
Foto: Profimedia

Živite život srećni

DESET LEKCIJA KOJE MOŽEMO NAUČITI OD DECE: Fantastične stvari o životu

Žena
Od njih možemo naučiti fanstastične lekcije o životu kao što je ovih deset primera

Deca imaju sposobnost da potpuno uživaju u svakom trenutku. Zato od njih možemo naučiti fanstastične lekcije o životu kao što je ovih deset primera.

Igrajte se – deca su deca jer su mali i nezreli, ali prevashodno zato što se igraju. Uz odrastanje zaboravljamo da se igramo, a to je tako potrebno, možda ključno za usporavanje starenja, poput dobre terapije. Najbolje što možete da uradite za svoje mentalno zdravlje jeste da se igrate baš s decom.

Naučite da cenite male stvari – da li ste ikad videli dete kako se potpuno prepusti najobičnijem predmetu na svetu dok otkriva njegovu svrhu, oblike, boje… To možete i vi, samo se prepustite.

Ustanite nakon što padnete – deca uvek odmah ustanu. Nemojte da razmišljate o neuspehu, već o mogućnostima koje dolaze nakon što ustanete.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Budite spontani – lakše je reći nego uraditi u ubrzanom životnom stilu, ali je moguće makar ponekad prepustiti se neplaniranom spletu okolnosti. Znate ono, kad odete na ‘brzinsku kafu s nekim pa ostanete satima da razgovarate i imate osećaj da vam je vreme proletelo…

Budite u ovom trenutku – većini ljudi tek je ovo teško danas izvesti iako su dobrobiti višestruke. Pustite da vaše misli i emocije budu samo u ovom trenutku, ne brinite zbog onoga što tek dolazi, a ponajmanje zbog onoga što je prošlo i ne postoji način da to promenite.

Smejte se kad god možete – deca uvek imaju razlog da se smeju, mada nama to često deluje luckasto. Najvažniji odgovor na sva pitanja o društvenoj podobnosti vašeg ponašanje je kontrapitanje: “Pa šta?”. Baš vas briga šta neko misli, smejte se najobičnijim stvarima koje vam padnu na pamet.

Ne jurite za savršenstvom – nikad ga nećete stići. Život je ono što nam se događa dok smišljamo kako bi nešto izgledalo u savršenom životu. Savršenstvo se neće nikad dogoditi.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Najskuplja valuta u životu je izgubljeno vreme – detetu je najvažnije vreme koje mu posvećujemo, kada se prepustimo detinjarijama i kada sami sebi izgledamo pomalo blesavo. Svoje vreme iskoristite najbolje što možete za ljude koje volite i za sebe same.

Budite u kontaktu s prirodom – deca od svega najviše vole da budu na svežem vazduhu, da trčkaraju, da skakuću po lokvicama, valjaju se u blatu. Samo tako mogu da izoštre svoja čula, da osete svaku sitnicu na koje mi odrasli obično uopšte ne obraćamo pažnju.

Isključite elektronske spravice iz svog života – makar privremeno, jer je teško zamisliti život bez njih. Umesto toga, pokušajte da isključite iz života nepotrebne ometače vaše pažnje, kao što su mobilni telefon, Fejsbuk ili slične stvari koje nam crpe ogromnu energiju. Prepustite se igranju.

(Mudremisli.com)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...