DA VAM SE ŽIVOT SMUČI: Ako ste ljubitelj kineske hrane, pogledajte šta sve možete naći u tanjiru
Foto: Profimedia

Bizarno

DA VAM SE ŽIVOT SMUČI: Ako ste ljubitelj kineske hrane, pogledajte šta sve možete naći u tanjiru

Žena -
Neki trgovci u Kini pod ovčetinom prodaju meso pacova, vidre i lisice. Ukus zakamufliraju dodavanjem raznih hemikalija, poput nitrata, a izgled prilagode bojom i želatinom

Takmičenje za brzom zaradom u Kini ne poznaje granice. Pored obuće, odeće, igračaka i ostalih loše urađenih stvari, manje je poznato da se i hrana pravi od jezivih sastojaka. Pročitajte pet najbizarnijih primera...

1. Pirinač od plastike

Prosečnom čoveku teško je zamisliti da je nekome isplativo praviti veštački pirinač zato što je jeftin. Ali, čini se da Kinezi ne misle tako. Rade "pirinač" od krompirovog brašna i sintetičke smole, a u smesu dodaju i posebnu aromu kako bi imala okus pravog pirinča. Lažni pirinač ostaje tvrd nakon kuvanja i teško se vari. Pojedete li kilogram, to će biti kao da ste sažvakali i progutali jednu najlonsku kesu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Tofu od krvi patke

U Kini je poslastica tofu od krvi patke pa su se neki dosetili kako i to jelo da naprave lažno. Mešali su puno jeftiniju svinjsku, goveđu ili pileću krv s formaldehidom i prodavali je kao pačju. Formaldehid se inače koristi za čuvanje mrtvaca ili delova njihovih tela, i vrlo je kancerogen. Pravi tofu od krvi patke dobija se tako da se krv kuva dok se ne zgusne toliko da se može seći nožem.

3. Med koji pčele nije video

Postoje dve vrste lažnog meda "Made in China". Prvi je mešavina pravog meda sa sirupima od šećera, cvekle ili riže. Druga vrsta s medom nema baš nikakve veze. Radi se o smesi dobijenoj od vode, šećera, bezbojnog kristalnog praha koji se dobija iz stena i boje. Takav med može da se nađe i na europskom tržištu. Naprimjer, jedno istraživanje pokazuje da je deset odsto meda prodanog u Francuskoj loše napravljeno. Pronašli su ga i u Americi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. Ovčetina od mesa pacova

Neki trgovci u Kini pod ovčetinom prodaju meso pacova, vidre i lisice. Ukus zakamufliraju dodavanjem raznih hemikalija, poput nitrata, a izgled prilagode bojom i želatinom. Tamošnja policija je u tri meseca zaplenila oko 20.000 tona takvog mesa. Meso je toliko bilo popularno da je policija uhapsila više od 900 ljudi u roku od tri meseca.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

5. Rezanci od pirinča bez pirinča

Umesto od čistog pirinčanog brašna, neke fabrike u Kini proizvode rezance od trulih žitarica u koje dodaju kancerogeni aditiv sumpor dioksid. Lažne rezance policija je otkrila u gotovo 50 kineskih fabrika koje su dnevno na tržište izbacivale oko 500 hiljada kilograma. Otkrili su i 30-ak proizvođača koji su rezance radili od pokvarenog pirinča. Uz to, da bi dobili trostruko veću količinu, u smesu su dodavali razne dodatke, npr. brašno od kukuruza.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track