Najnovije vesti

OBRATITE PAŽNJU: Evo zašto nelepljiv tiganj treba baciti u đubre
Foto: Profimedia

Čuvajte zdravlje

OBRATITE PAŽNJU: Evo zašto nelepljiv tiganj treba baciti u đubre

Žena
Čak 200 naučnika složilo se da su pojedine vrste posuđa koje nose etiketu nelepljivo vrlo su štetne za naše zdravlje

Ako imate u kući šerpu, tiganj ili pleh sa oznakom PFASs, odmah ih se otarasite! Donosimo vam razloge zašto više nikad ne bi trebalo da pečete palačinke, pohujete šnicle ili pržite krompiriće u ovakvoj jednoj tavi koja navodno ima svojstva da namirnice u njoj ne zagorevaju.

 

Čak 200 naučnika složno je u jednom: pojedine vrste posuđa koje nose etiketu “nelepljivo” vrlo su štetne za naše zdravlje!

 

Vodeći svetski stručnjaci su na simpozijumu u potpisali takozvani “Madridski dokument” sa zajedničkom izjavom u kojojupozoravaju čitavo čovečanstvo koliko su zabrinuti zbog sve šire upotrebe poli- i perfluoroalkil supstanci (oznaka PFASs) u domaćinstvu.

 

Ove hemikalije koriste se za izradu metalnog posuđa i posuda za služenje odlaganje hrane (kao što su, na primer, pakovanja zabrzu hranu i “ojačani” plastični ili papirni tanjiri), a karakteriše ih to što imaju takozvani “nelepljivi premaz”, koji sprečava da hrana zagori ili da se “uhvati” za dno”.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Studije sprovedene na životinjama, pokazale su da pojedine vrste PFASs dovode do trovanja jetre, narušavanja metabolizma, poremećenog funkcionisanja imunog i endokrinog sistema sistema.
Takođe, izazivaju nekoliko vrsta kancera (između ostalih, raka testisa i bubrega), a toksični su i za bebu u maminom stomaku.

 

Nažalost, ovi toksini ne samo da mogu da se nađu u hrani koja se u njima čuva ili sprema, već se, pod uticajem toplote, oni s lakoćom šire u vazduh, pijaću vodu, zemljište i zagađuju čitavu životnu sredinu.
U članku objavljenom u časopisu “Environmental Health Perspectives” naučnici apeluju na proizvođače posuđa da prestanu s upotrebom PFASs hemikalija, posebno što danas postoji mnoštvo bezbednijih alternativa za proizvodnju posuđa u kojem hrana ne zagoreva.

 

Isto tako, savet svim domaćicama ne može biti jasniji – ako vidite poly- ili PFASs na bilo kojem posuđu – otarasite ga se, jednom zauvek!

 

(TreeHugger)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...