ONE SU USPELE, MOŽETE I VI: Ove žene su počele od nule i napravile firme koje uspešno posluju
Foto: Profimedia

Samo hrabro

ONE SU USPELE, MOŽETE I VI: Ove žene su počele od nule i napravile firme koje uspešno posluju

Žena -
Tri meseca sam obilazila banke i molila ih za kredit. Gledali su me u čudu, ali nisam odustajala, govori jedna od žena koja se ozborila za svoj cilj

Bernarda, vlasnica kompanije specijalizovane za proizvodnju dušeka, karijeru je počela u 45. godini, a danas ima dve fabrike i pet firmi u nekoliko država, a planira da u junu napravi još jednu, u Belorusiji.

"Tri meseca sam obilazila banke i molila ih za kredit. Gledali su me u čudu, ženu bez iskustva i referenci. Ali nisam odustajala! Kupila sam halu i 1998. otvorila firmu. Sa 13 radnika stigli smo do 200", kaže Bernarda Cecelja iz Varaždinskih Toplica, uspešna žena u hrvatskoj biznisu.

Njen savet za sve žene je da bez straha zaplivaju u preduzetničke vode.

"Ne smete se bojati. Kao žena nametnula sam se muškom svetu, a uspeh me nije ništa promenio. Nemam kućnu pomoćnicu, sama kuvam, peglam i čistim", rekla je Bernanda i najavljuje novi projekat, turističko - zdravstveni centar u kom će zaposliti 30-40 ljudi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U Hrvatskoj živi podjednak broj žea i muškaraa, ali samo 26% firmi vode žene. Među njima je i Dragica Domjanić iz Preloga koja je napustila siguran posao u apoteci i otvorila knjigovodstvenu agenciju. Danas zapošljava 17 radnica, a vodi i hotel koji je sagradio njen suprug.

"Svakoj ženi koja ima smisla za preduzetništvo savetujem da krene tim putem", kaže Dragica.

Ona smatra da danas i žene i muškarci imaju podjednake uslove za uspeh.

"Nama je, istina, porodica na prvom mestu, pa nam manje vremena ostavlja za biznis i politiku, no niko nas ne koči. Pitanje je u tome u kojoj smo meri spremni prihvatiti izazov", zaključuje Dragica.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(abc)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track