POMOĆ VAŠEM ORGANIZMU: Recepti za 10 vrsta biljnih mleka
Foto: Profimedia

Zdravo i lako

POMOĆ VAŠEM ORGANIZMU: Recepti za 10 vrsta biljnih mleka

Žena -
Za razliku od životinjskih mleka čije hranljive materije naš organizam može da apsorbuje samo do 25%, hranljivi sastojci iz biljnih mleka mogu da se apsorbuju u potpunosti

Sva biljna mleka su daleko zdravija, hranljivija i ukusnija od bilo kojeg mleka životinjskog porekla. Dok kravlje, kozije i ostala životinjska mleka nanose štetu vašem organizmu tako što crpe kalcijum iz kostiju, ova mleka doprinose jačanju i vaših kostiju i celokupnog organizma.

Za razliku od životinjskih mleka čije hranljive materije naš organizam može da apsorbuje samo do 25%, hranljivi sastojci iz biljnih mleka mogu da se apsorbuju u potpunosti. Ovi napici predstavljaju nnamirnice koje rado konzumiraju ljudi svih uzrasta, a posebno su popularni među decom.

Mleko od susama

Sastojci:

1 šolja susama

4 šolje vode i meda po želji

Priprema: Susam sa malo vode samleti u blenderu,a onda postepeno dodavati preostalu vodu.Po ukusu i zelji dodati malo vanile,meda,malteksa ili suvo voce ili bananu.

Mleko od badema

Sastojci:

1 šolja badema

4 šolja hladne vode

1 kašika nerfinisanog ulja

1 kašika malteksa

Priprema: U malo vode koja vri staviti badem na svega 10 sekundi.Izvaditi ih i ostaviti da stoje 2-3 minuta.Ocediti i skinuti im ljusku.Pomesati bademe sa preostalim sastojcima i samleti ih u blenderu 1-2 minuta. Mleku se može dodati malo cimeta ili samlevene vanile po zelji.

Pirinčano mleko

Sastojci:

1 šoljica integralnog pirinča

10 šoljica vode

Priprema: Staviti sastojke u lonac,poklopiti i kada proključa,smanjiti temperaturu na 45 stepeni i kuvati još pola sata. Nakon kuvanja smesu ohladiti pa procediti kroz gazu. Mleko se može zasladiti medom,malteksom.

Kokosovo mleko

Sastojci:

200gr kokosa ili kokosovog brašna

pola litre vode

1 kašičica meda

Priprema: U vodu sipati kokosovo brasno i ostaviti ga da odstoji jedan sat. Smesu sipati u blender i izmiksati. Procediti kroz gazu i zasladiti medom.

Mleko od oraha

Sastojci:

4 šolje vode

1 šolja oraha

Priprema: Orahe staviti u blender i prvo sa malo vode izmiksati,a onda dodati preostalu tečnost i obraditi u blenderu 2 minuta.Zasladiti po želji.

Mleko od pšenice

Sastojci:

1 šolja klica pšenice

4 šolje vode

pola šolje suvog grozđa odstajalog u vodi

Priprema: Samleti u blenderu psenične klice sa vodom 2 minuta pa procediti kroz gustu cediljku. Vratiti u blender,dodati suvo grozdje pa izmiksati.Po ukusu zasladiti medom.

Sojino mleko

Sastojci:

1 šolja soje

4 urme

2 supene kašike meda ili agave sirupa

2 štapića vanile

400 ml vode

Priprema: Šoju oprati utri vode i potopiti 12 sati u vodi. Nakon toga sve sastojke staviti u blender i blendati 1 minut. Procediti kroz gazu. Sve što ostane na gazi koristiti za razne druge šejkove navedene u ovoj knjizi. Mleko može stajati 3 dana u frižideru.

Mleko od indijskog oraha

Sastojci:

1 šolja sirovog indijskog oraha ili bilo kog drugog

malo cimeta po želji

zaslađivači po želji (urme, med ili agave sirup)

400 ml šolje vode

Priprema: Indiski orah oprati u tri vode i potopiti 2 sata u vodi. Nakon toga sve sastojke staviti u blender i blendati 1 minut. Procediti kroz gazu. Sve što ostane na gazi koristiti za raznedruge šej kove navedene u ovoj knjizi. Mleko može stajati 3 dana u frižideru.

"Čokoladno" mleko

Sastojci:

1 šolja oraha ili badema

2 supene kašike agave sirupa

4 urme

3 supene kašike mlevenog rogača

1 štapić vanile

250 ml vode

Priprema: Orahe oprati u tri vode i potopiti 2 sata u vodi. Nakon toga sve sastojke staviti u blender i blendati 1 minut. Procediti kroz gazu. Sve što ostane na gazi koristiti za razne druge šej kove navedene u ovoj knjizi. Mleko može stajati 3 dana u frižideru.

Mleko od banana

Sastojci:

2 zamrznute banane

1 šolja vode

5 urmi

1/2 supene kašike cimeta

Priprema: Sve sastojke staviti u blender i blendati 1 minut

(tinkturedrsulca.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track