(VIDEO) DANAS JE SVETSKI DAN KROFNI: Uživajte u ovoj poslastici uz domaći recept
Foto: Profimedia

Kratka istorija slatkiša

(VIDEO) DANAS JE SVETSKI DAN KROFNI: Uživajte u ovoj poslastici uz domaći recept

Žena -
Uživanje u ovoj poslastici je neopisivo, ali otkrijte kako se one prave i kada su počele da se proizvode

Danas se obeležava svetski dan krofni, za mnoge omiljena poslastica koja nas podseća na bebzbrižno detinjstvo i bakinu kuhinju.

Sjedinjene Države dan krofni slave još od davne 1938. godine.

Kada su krofne počele da se proizvode

Krofne su počele da se bore za svoje mesto u američkoj kulturi već u drugoj deceniji prošlog veka. Naime, nakon ulaska Sjedinjenih Država u Prvi svetski rat javila se potreba za obučenim osobljem koje će moći da pravi jednostavne obroke u ratnoj zoni.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Američki volonteri su 1917. počeli da dolaze u Francusku u napuštene objekte na frontu, gde su se hranom i drugim potrepštinama opskrbljivali vojnici. U ratnim uslovima je bilo veoma teško proizvesti dovoljnu količinu obroka koji će očuvati svežinu. Najjednostavnije je bilo pripremiti krofne i kafu, pa su vojnici uskoro u velikim količinama konzumirali ove proizvode. Volonterke koje su došle da pomažu vojnicima kroz pripremu hrane uskoro su nazvane Krofna-lutke (Doughnut Dollies) po namirnici koju su najviše proizvodile.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U Drugom svetskom ratu su volonterke Crvenog krsta, takođe, snabdevale vojnike krofnama, pa su ih takođe zvali nadimkom koji su ponele njihove prethodnice iz Prvog svetskog rata. U čast ove, tada dominantne, namirnice koju su američki volonteri pravili vojnicima u Svetskim ratovima, ustanovljen je dan posvećen krofnama.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ko najviše jede krofne

Najveći svetski konzument krofni je Kanada i u toj zemlji se krofne smatraju nezvaničnom nacionalnom hranom. Drugi najveći konzument krofni po glavi stanovnika je Japan, a zatim SAD. U ovim zemljama postoje čitavi lanci restorana specijalizovanih za proizvodnju krofni i kafe.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zašto prave američke krofne imaju rupu u sredini

Prema rečima kapetana Hanson Gregorija, koji je prvi napravio krofnu sa rupom u sredini davne 1847, posle više različitih varijanti koje je isprobao, krofna sa rupom se pokazala kao najbolja, jer je deo u sredini uvek bio gnjecav.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako se prave domaće krofne pogledajte kroz video uputstvo:

http://www.youtube.com/watch?v=qAiOIH_6c_k

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track