(VIDEO) ON JE NAJVEĆI HEROJ IKADA: Spasao je više od 2 miliona beba!
Foto: Youtube

Svaka čast

(VIDEO) ON JE NAJVEĆI HEROJ IKADA: Spasao je više od 2 miliona beba!

Žena -
Kada je Džejms imao 14 godina, morao je na operaciju uklanjanja plućnog krila. Kada se oporavio, otac mu je rekao da mu je život spasen zahvaljujući dobrovoljnim davaocima krvi, pa je odlučio da i sam postane jedan od njih

Džejms Harison ne voli igle ili prizor krvi, ali ovaj Australijanac (78) je ipak poslednjih 60 godina svake nedelje davao svoju krv. Zbog čega? Da bi spasao živote miliona beba, piše portal Yumama.com

Sedamdesosmogodišnji Australijanac, koji je donirao svoju izrazito retku krvnu grupu, poslednjih 60 godina spasao je više od dva miliona beba.

Kada je Džejms imao 14 godina, morao je na operaciju uklanjanja plućnog krila. Kada se oporavio, otac mu je rekao da mu je život spasen zahvaljujući dobrovoljnim davaocima krvi, pa je odlučio da od svoje 18 godine i sam postane donator.

Kada je počeo sa doniranjem, njegova krv se smatrala toliko posebnom, da mu je život bio osiguran na milion australijskih dolara.

Naime, lekari su otkrili da Džejms u svojoj krvi ima veoma retka antitela, koja mogu da pomognu u borbi protiv bolesti Rh-faktora, poznatijeg i kao nepodudarnost Rh faktora. U to vreme (1967.), hiljade beba u Australiji je umiralo svake godine od Rezus bolesti. Druge koje bi preživele patile su od trajnog oštećenja mozga zbog stanja u kojem su se nalazile.

Njegova krv je dovela i do razvoja vakcine koja se zove Anti-D, a koja može da pomogne u sprečavanju razvoja ove bolesti. Zbog toga što je omogućio mnogim majkama da rode zdrave bebe, Džejms je dobio i nadimke „čovek sa zlatnom rukom“ i „čovek u dva miliona“.

Naučnici još uvek ne znaju zašto je baš Harisonova krv tako dragocena, ali veruju da bi to moglo imati veze sa transfuzijom koju je primio dok je bio tinejdžer.

http://www.youtube.com/watch?v=wpSfEz2TA-Q

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track