SPAS U KRIZI: 4 saveta kako pristojno da odbijete kumstvo!
Foto: Profimedia

Pristojno recite "Ne"

SPAS U KRIZI: 4 saveta kako pristojno da odbijete kumstvo!

Žena -
Nepristojno je odbiti kumstvo - tako glasi mišljenje mnogih ljudi. Međutim, postoji više razloga zbog kojih bi to trebala biti sasvim normalna pojava zbog koje nam ne bi trebalo biti neprijatno niti bi iko trebao da zameri odbijanje

Nazvali su vas dalji poznanici s kojima niste u kontaktu ili 'bivši' prijatelji koje godinama niste videli i žele da im budete venčana kuma ili kum. Osobe koje su se našle u toj situaciji znaju koliko je neprijatno. Mnogi će zbog osećaja dužnosti pristati na tu ulogu, a zapravo to ne bi trebali da uradi.Vaše je pravo da odbijete ulogu kuma ako ste svesni da se to od vas ne traži iz pravih razloga ili uopšte niste bliski s ljudima koji žele da im budete kum/kuma.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Jasno i bez ustručavanja definišete razlog odbijanja. Ako vas je šef odmah obavestio da ne možete da dobijete slobodno na dan kada je venčanje, krštenje, na vreme obavestite svoje prijatelje.Ako iz bilo kog razloga ne možete da prihvatite kumstvo odbijte ga što pre, pogotovo u situacijama kada to od vas traže ljudi s kojima godinama niste u kontaktu ili osećate da se njihova želja za kumstvom svodi samo na novac.2. Odmah pitajte šta se očekuje od vas. Najveći problemi kod prihvatanja kumstva su oni finansijske prirode. Iako vaši prijatelji možda uopšte od vas ne očekuju novac, darove ili finansijsku pomoć, vi ćete svejedno osećati obavezu i to će vam stvarati pritisak.Međutim, kada iskreno kažete prijateljima da niste u finansijskoj mogućnosti da prihvatite ponudu, a oni vam daju do znanja da novac uopšte nije bitan, razmislite o tome da ih ipak ne odbijete.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

3. Dobro razmislite o značenju uloge kuma. Ta uloga ipak bi trebala da bude rezervirana za bliske ljude. Značenja pojedine kumske uloge danas su se uglavnom izgubila, svela na simboličku ili materijalnu vrednost."Često se događa da nam kumstvo ponude dalji poznanici, a ta uloga ipak bi trebala da bude rezervisana za bliske ljude."Nemojte zaboraviti da je njihova prava vrednost ipak puno veća. Tako bi krštena kuma trebala da ima važnu ulogu u odrastanju svog kumčeta i biti njegov duhovni vođa na tom putu, a venčana postati verna prijateljica kroz život.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

4. Pripazite i na ideološke vrednosti. Upravo bi one trebale da budu glavni faktor kod prihvatanja. Ako godinama niste praktični vernik ili se više ne identifikujete s Crkvom, nema smisla da pristajete na ulogu krštenog kuma ili pak venčanog na crkvenom venčanju jer se time zanemaruje duhovni aspekt te uloge.I na kraju zapamtite najvažnije. Pravi prijatelji od vas ne očekuju raskošne darove, nije im važno koliko ćete i hoćete li staviti novac u kovertu, nije im bitan zlatan lančić koji ćete kupiti njihovom detetu za krštenje. Oni će vas tražiti da budete kum iz pravih razloga – zato što vas vole i ne žele nikog drugog uz sebe u važnim trenucima života.

(Zadovoljna.dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track