10 ŽIVOTNIH LEKCIJA: Ovo obavezno naučite do 30. i život će biti lakši
Foto: Profimedia

Zlatni saveti

10 ŽIVOTNIH LEKCIJA: Ovo obavezno naučite do 30. i život će biti lakši

Žena -
Vreme je da napustite ružičasti svet i pomirite se sa stvarnošću i stvarima koje vam život nameće

Dvadesete su period u kom mladi ljude nauče najviše životnih lekcija koje formiraju njihov karakter, ali i očekivanja. Menjaju se prioriteti, raste osećaj odgovornosti i stvara se određeni životni stil koji mladi ljudi nastoje stvoriti i održati u kasnijem životnom periodu.

Prisetite se ovih važnih stvari koje ste naučili u svojim dvadesetima ili, ukoliko ste mlađi, pročitajte savete iskusnijih.

1. Pogledi na svet vam mogu biti izrazito pogrešni i nedovoljno razrađeni

Iako vam se možda čini da u svojim dvadesetima imate jasne stavove o braku, politici i karijeri - oni će se verovatno nanovo definisati i značajno promeniti s godinama i iskustvom.

2. Život je težak i nikada neće biti lakši

Nakon dvadesetih, broj obaveza samo se povećava, često tome proporcionalno rastu i problemi te smetnje koje je nužno rešavati na dnevnoj bazi. Iako biste najradije dan prespavali - ne zaboravite da je to moguće samo u dvadesetima.

3. Za uspeh je nužno da se celog života obrazujete

Mislite li da ste sa završenim fakultetom završili svoje obrazovanje - prevarili ste se. Ono je tek počelo! Želite li uspešnu karijeru, uistinu je nužno usavršavati se i marljivo raditi na svojim veštinama i novim znanjima, koja su nužna za razvoj karijere.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. Teško je održati smislenu vezu

Jednom kad prođete dvadesetu videćete kako je uistinu teško održati smislenu i kvalitetnu ljubavnu vezu. To zahteva mnogo truda, odricanja i kompromisa s obe strane - što nije uvek lako. Isto vredi i za prijateljstva. Što ste stariji, to je teže uskladiti svačije potrebe i navike sa svojima.

5. Svađanje i zameranje samo će vas učiniti nesrećnima

Želite li manje drame i problema u životu, prigrlite ovu životnu filozofiju i jednostavno oprostite i ispričajte se kad je takva (ne)prilika.

6. Brze odluke mogu imati trajne posledice

Odluke nikada, ali nikada ne donosite u afektu! Iako vam se u žaru rasprave čini da ste u pravu, strpite se i pričekajte da se razum uključi. Prespavajte sve odluke koje imaju isključivo delovanje ili bi vas mogle oštetiti na bilo koji način.

7. Naporan rad nije uvek na ceni

Svi vi koji smatrate kako se naporan i težak rad ceni, znajte da to nije baš uvek tako. Nagrada će zasigurno doći, ali ne uvek na tom istom poslu ili kod tih istih ljudi.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

8. Uvek će neko biti "bolji od vas"

U dvadesetima često idealizujemo budućnost i predviđamo savršene verzije nas samih. Međutim, uvek će postojati oni pametniji, zgodniji, veštiji i snalažljiviji od vas... Želite li biti sretni, prihvatite se sa svim svojim manama i vrlinama te radite na potenciranju svojih vrlina i dobrih strana.

9. Skromnost je vrlina

U dvadesetima još uvek rade hormoni pa mnogi sebi daju za pravo da se predstavljaju superiorniji nego što stvarno jesu. Međutim, nakon što jednom prođete dvadesete vreme je da budete zahvalni na svemu što imate te da shvatite kako se svet ne vrti oko vas, niti za vas.

10. Nećete doživeti da je sve u najboljem redu

Zaboravite to utopijsko mesto na kojemu ste mislili da ćete imati sređene finansije, biti u srećnom braku, imati skladnu porodicu, divne prijatelje i idealne gospodarske, političke i ekonomske uslove koji će potsticati i ohrabrivati vašu karijeru i životni stil. Uvek će nešto negde "faliti" i čim pre se na to naviknete, to bolje.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track